U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat doof

Kat doof

Kat doof; wat is het?

Kat doofDoofheid is het niet meer kunnen horen van geluiden. Hierdoor reageert uw kat niet op geluiden uit zijn omgeving. Doofheid kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Bij oudere katten zijn de gehoorbeentjes minder bewegelijk en werken de zenuwen in het binnenoor minder goed. Hierdoor kan uw huisdier doof worden. Doofheid kan ook het gevolg zijn van een verwaarloosde oorontsteking. Uw kat kan ook (tijdelijk) doof zijn doordat er vuil in het oor zit. Datzelfde geldt voor een scheurtje in het trommelvlies. Er kan sprake zijn van tijdelijke doofheid, maar doofheid kan ook permanent zijn. Het oor is dan zodanig aangetast dat uw kat nooit meer iets kan horen. Katten die doof zijn hebben een beter reukvermogen en zien scherper. Daarnaast zijn dove katten gevoeliger voor trillingen.
Is uw kat doof? Zorg ervoor dat de kat zo veel mogelijk in huis blijft en niet uit uw tuin gaat. Doordat uw kat niets hoort, zal hij auto’s niet horen aankomen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties.

Symptomen kat doof

Doofheid bij uw kat kunt u gemakkelijk herkennen. Reageert uw kat niet (meer) als u roept? Draaien de oren van uw kat niet bij geluid? Dan is er sprake van doofheid. 

Kat doof; wat kunt u zelf doen?

Het ligt natuurlijk aan de oorzaak van de doofheid van uw kat of u er iets aan kunt doen. Een goede verzorging van de oren is altijd belangrijk. Zorg dat er geen vuil in de oren zit. Bij chronische doofheid kunt u helaas niets aan het probleem zelf doen. Wel kunt u er, zo veel mogelijk, voor zorgen dat uw kat niet in gevaarlijke situaties terecht komt. 

Kat doof? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw kat doof is? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. De dierenarts zal de oren van uw kat onderzoeken en kijken of er sprake is van tijdelijke of chronische doofheid.  Als de oorzaak van tijdelijke doofheid bekend is, kan er een behandelwijze worden vastgesteld. Bij chronische doofheid kan de dierenarts u tips geven hoe u om moet gaan met uw huisdier. Vindt hier direct een dierenarts of dierenkliniek.

Zoek een dierenarts