U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat drinkt veel

Gerelateerde informatie

Kat drinkt veel

Kat drinkt veel; wat is het?

Uw kat drinkt veel, als het meer is dan hij normaal gesproken drinkt. Het kan natuurliljk gebeuren dat het buiten erg warm is en hij meer dorst heeft. Maar over algemeen weet u als baasje wel wat normaal drinkgedrag van uw kat is. Als uw kat ineens veel drinkt, dan verliest hij waarschijnlijk ergens vocht. Hij probeert met het extra drinken zijn vochthuishouding in balans te houden. Mogelijk gaar het vele drinken samen met veel plasen.

Kat drinkt veel

Kat drinkt veel: oorzaken

Er zijn verschillende lichamelijke oorzaken van veel drinken door de kat:

  • Veel plassen, vocht verliezen door braken of diarree of door veel te hijgen. Dit alles gebeurt als de kat ziek is.
  • Ook kan nierfalen extreme dorst veroorzaken. De nieren kunnen het vochtgehalte niet goed reguleren en een nierziekte zorgt meestal voor veel plassen.
  • Ook kan suikerziekte een oorzaak van het vele drinken zijn. Door de suikerziekte kan het lichaam de glucose niet meer goed omzetten. Het lichaam van uw kat zal de glucose uitscheiden door te urineren, dit gaat vaak gepaard met grotere hoeveelheden urine. Uw kat verliest zo meer vocht dan normaal.
  • Afwijkingen aan de lever, het hart en de bijnieren kunnen voor veel plassen en drinken zorgen.

 

Naast deze lichamelijke oorzaken kan uw kat ook een psychische reden hebben om extreem veel te drinken. Als uw kat uit gewoonte of door psychische redenen veel drinkt wordt hij een Aqualist genoemd.

Kat drinkt veel: symptomen

U kunt aan de drinkgewoonte van uw kat zien of hij extreem veel drinkt. Zo is elke dag een leeg waterbakje voor een kat niet normaal. Een kat drinkt vaak vrij weinig. Ook kunt u merken dat uw kat erg vaak naar de kattenbak gaat om te plassen. Daarnaast kunnen verschillende symptomen van lichamelijke oorzaken naar voren komen.

Kat drinkt veel: wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk dat de oorzaak van de extreme dorst wordt vastgesteld. U kunt hiervoor het beste naar een dierenarts gaan. Zo kan de oorzaak aangepakt worden. Wat kunt u verder doen als uw kat veel drinkt:

  • altijd voldoende drinken neerzetten, uw kat verliest vocht en kan anders uitdrogen
  • geen lichamelijke oorzaak? Overleg met uw dierenarts of u minder water kunt aanbieden. Zo kunt u het vele drinken afleren.

 

Drinkt uw kat veel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat elke dag zijn waterbakje leeg? Uw kat drinkt dan veel. Zeker als u andere ziekteverschijnselen ziet, is het goed naar een dierenarts bij u in de buur te gaan. Een dierenarts onderzoekt de oorzaak van de extreme dorst en kiest een gerichte behandeling. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts