U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat eet niet

Gerelateerde informatie

Kat eet niet

  • Kat eet niet; wat is het?

Kat eet nietAls uw kat niet eet, dan maakt u zich natuurlijk zorgen. Want waar komt deze verminderde eetlust ineens vandaan? Katten zijn eigenwijze dieren en door bijvoorbeeld verandering van voer kan uw kat besluiten om  tijdelijk minder of zelfs helemaal niet te eten. Als uw kat niet eet, dan hoeft dit dus niet meteen reden tot paniek te zijn. Toch is een dag of 2 niet eten voor een kat ernstiger dan voor ons als mensen. Door het niet eten wordt de kat misselijk, met als gevolg dat hij helemaal niet meer wil eten. Op tijd ingrijpen om uit die cirkel te komen is dan ook noodzakelijk.

Kat eet niet: oorzaken

Wat is nou de oorzaak dat uw kat niet eet? Het is belangrijk om te achterhalen waarom uw kat minder of niet eet. Hoe sneller de oorzaak is gevonden, hoe sneller de juiste behandeling ingezet wordt.

Er kan een lichamelijke oorzaak zijn voor het niet eten:

 

Ook kunnen er meer psychologische oorzaken zijn:

  • stress door bijvoorbeeld een verhuizing, vakantie
  • wisseling van kattenvoer
  • door de misselijkheid afkeer van de brokjes krijgen

 

Het is dus belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts wanneer uw kat zijn voedsel ‘langere tijd’ laat staan. Uw kat kan namelijk snel vermageren met alle gevolgen van dien, zoals vervetting in de lever.

Kat eet niet; symptomen

Uw kat eet niet. Dat wil zeggen dat hij zijn voer compleet laat staan. Maar ook een vermindering van de eetlust kan zorgelijk zijn. Uw kat eet dan wel maar de hoeveelheid is aanzienlijk minder dan normaal gesproken. 

Kat eet niet; wat kunt u zelf doen?

Zit uw kat in een stressvolle situatie en heeft u het gevoel dat hij daardoor minder of niet eet? Geef hem dan extra rust en zorg ervoor dat alles zo ‘normaal’ mogelijk blijft. Katten zijn namelijk gewoontedieren en kunnen slecht tegen veranderingen. Dat geldt dus ook voor het voer dat u uw huisdier geeft. Verander dit niet ineens. Weigert uw kat zijn normale voer? Dan kan het zinvol zijn het bij misselijkheid juist eens met ander voer te proberen, om het eten weer op gang te brengen. Natuurlijk is het ook belangrijk om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Neem daarom contact op met uw dierenarts als u het niet vertrouwt. 

Kat eet niet? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Eet uw kat niet en maakt u zich zorgen? Een dierenarts kan uw kat onderzoeken en de oorzaak van de verminderde of verdwenen eetlust achterhalen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering