U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat koorts

Kat koorts

Kat koorts; wat is het?

Kat koortsNormaal gesproken regelt het lichaam van uw huisdier zelf de lichaamstemperatuur. Ook katten hebben een soort ‘ingebouwde thermostaat’ die ervoor zorgt dat de temperatuur tussen de 38.5 en 39.5 graden Celsius is en blijft. Soms wordt deze ‘thermostaat’ gehinderd door een bacterie, virus of andere ziekte. Dan kan de temperatuur gevaarlijk hoog oplopen. Als uw kat koorts heeft dan is dit niet meteen erg. Koorts betekent namelijk dat het lichaam van uw kat hard aan het werk is, bijvoorbeeld om bacteriën uit het lichaam te werken. Koorts kan dus ook nuttig zijn én noodzakelijk zodat u huisdier beter wordt. Let er op dat de temperatuur niet boven de 41 graden Celsius komt. Dan worden er namelijk cellen in het lichaam van uw kat afgebroken. Ook als de koorts gedurende enkele dagen blijft en niet daalt, is het verstandig  contact op te nemen met een dierenarts. 
Als uw kat koorts heeft, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan de koorts het gevolg zijn van een abces, een verkoudheid, de niesziekte een zonnesteek maar ook van Feliene Infectueuze Peritonitis (FIP). Of er sprake is van een ernstige aandoening kan alleen een dierenarts beoordelen. Onderzoek is dan ook noodzakelijk.

Symptomen koorts kat

Uw kat voelt warmer dan normaal, is minder actief, sloom en heeft een verminderde eetlust. Daarbij kan uw kat zich erg ellendig voelen en er ziek uitzien. Ook kunnen andere klachten opspelen. Deze zijn afhankelijk van de oorzaak van de koorts. Bespreek altijd alle symptomen die u herkent met uw dierenarts.

Koorts kat; wat kunt u zelf doen?

Uw kunt de temperatuur bij uw kat zelf opnemen met een digitale thermometer (rectaal). Als uw kat koorts heeft, kunt u de temperatuur naar beneden proberen te krijgen door hem uit warme ruimten te houden. Zorg voor afkoeling als de temperatuur richting de 41 graden Celsius gaat. Doe dit met lauw water of natte handdoeken. U kunt altijd een dierenarts bellen voor advies. Als de koorts te hoog is, aanhoudt of blijft stijgen, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Koorts kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het gevoel dat uw kat koorts heeft maar wilt u hem niet zelf temperaturen? Neem dan contact op met een dierenarts en spreek uw zorgen uit. De dierenarts kan de koorts vaststellen en de oorzaak achterhalen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering