U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat kwijlt

Kat kwijlt

Kat kwijlt; wat houdt het in?

Kat kwijltEen kat kan om verschillende redenen kwijlen. Vaak is kwijlen een teken van genot. Uw huisdier vindt het zo lekker dat hij geaaid wordt of aandacht krijgt, dat hij er van kwijlt. Dit is ongetwijfeld heel herkenbaar voor veel katteneigenaren. Toch kan kwijlen ook een symptoom zijn van een ziekte. Kwijlen komt vaak voor bij katten die gebitsproblemen, een tandvleesontsteking of een keelontsteking hebben. Ook als uw huisdier misselijk of angstig is, kan hij kwijlen. Daarnaast kan een haarbal hem dwars zitten of zit er ‘iets’ in zijn bekje. Controleer dit dan ook altijd. 
Als kwijlen een symptoom is van een ziekte, heeft uw kat vaak ook andere klachten. Bij gebitsproblemen kan hij moeite hebben met eten. Heeft uw kat een tandvleesontsteking, dan gaat dit vaak gepaard met een slechte adem. 
In sommige gevallen is kwijlen een (eerste) symptoom van een ernstige aandoening. Denk hierbij aan leverproblemen of nierproblemen. Kwijlen kan ook voorkomen bij katten die hondsdolheid hebben. Uw kat schuimbekt dan ook. Gelukkig is de kans op hondsdolheid heel erg klein.
Het is belangrijk om uw kat goed in de gaten te houden als hij kwijlt. Maakt u zich zorgen over zijn gezondheid? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en ga langs bij uw dierenarts. 

Symptomen kat kwijlt

Als uw kat veel kwijlt, dan ziet en voelt u dit duidelijk. Het is nat rondom zijn bekje en soms ook op bijvoorbeeld zijn borst. Als uw kat ergens gelegen heeft, kan hij daar door het kwijlen een natte plek achterlaten. In sommige gevallen gaat kwijlen gepaard met andere symptomen zoals een verminderde eetlust of een slechte adem. 

Kat kwijlt; wat kunt u zelf doen?

In de meeste gevallen is er niets aan de hand als uw kat kwijlt. Natuurlijk is het belangrijk om uw huisdier altijd goed in de gaten te houden. Om eventuele problemen en ziekten voor te zijn, is het aan te raden om uw kat regelmatig te laten controleren door uw dierenarts. Veel dierenartsen en dierenklinieken bieden een jaarlijkse check aan. Tijdens deze afspraak wordt bijvoorbeeld het gebit van uw kat bekeken. Zo kunnen gebits- en tandvleesproblemen voorkomen worden. 

Kat kwijlt? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Maakt u zich zorgen over uw kat? Kwijlt hij veel of langdurig? Heeft hij daarnaast ook last van andere symptomen? Neem dan altijd contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Vaak is een simpel onderzoek voldoende om te achterhalen wat er aan de hand is en voelt uw huisdier zich snel weer beter. Zoek meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.