U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat loopt mank

Gerelateerde informatie

Kat loopt mank

Kat loopt mank: wat is er aan de hand?

Uw kat loopt mank en u maakt u zich natuurlijk zorgen. Toch is dit niet altijd nodig. Net als mensen kan een kat zich verstappen of bijvoorbeeld een splinter in zijn poot hebben. Een kat die mank loopt hoeft dus niet meteen ziek te zijn, maar die kans bestaat natuurlijk wel. Houd het gedrag van uw huisdier daarom altijd in de gaten.

kat loopt mank

Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan, indien: 

  • uw kat nog steeds mank loopt na een rustperiode
  • uw kat piept hij als u zijn poot aanraakt of als hij er op staat
  • u een zichtbare verwonding aan de poot ziet of een grote bult

‚Äč

Neem dan contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. Geef uw kat ondertussen rust en houd hem binnen.

Kat loopt mank: oorzaken

Er zijn allerlei oorzaken voor het mank lopen van een kat. Vaak gaat het vanzelf weer over en weet u niet wat er is gebeurd. Zeker als uw kat vaak zelf op pad is, heeft u geen idee wat voor streken hij zoal uithaalt natuurlijk. Een aantal mogelijke oorzaken van mank lopen bij de kat:

  • Hij heeft iets in zijn poot zitten, of hem beschadigd. kat loopt mank

Heeft uw kat net lekker buiten gespeeld en loopt hij ineens mank? Probeer dan eens voorzichtig de poot te bekijken. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een doorntje in zijn voetzool zit. Dit kunt u voorzichtig zelf proberen te verwijderen. Wanneer u dit niet durft of als het niet lukt, schakelt u een dierenarts in. Uw kat kan ook last hebben van een gescheurde nagel. Dit kan erg pijnlijk zijn en u mag dan vaak niet aan de pootjes van uw kat komen.

  • Hij heeft zich verstapt, verstuikt of ergens een klein scheurtje.

Een kat die na een periode van rust nog steeds mank loopt kan zich verstapt hebben. Dit gebeurt best vaak en lost zich in de meeste gevallen vanzelf op. Er kunnen wat banden opgerekt zijn, wat natuurlijk pijn veroorzaakt. Soms is een kat hier erg gevoelig voor en verstapt hij zich vaker. Zodra een kat dit herkent, vindt hij meestal een andere manier om zich te bewegen, te springen of om op te staan. Dit doet hij om te voorkomen dat hij zich opnieuw verstapt. Natuurlijk kan er ook een scheurtje of breuk in de poot zitten. Als u een scheurtje of breuk vermoedt, is een bezoek aan uw dierenarts altijd noodzakelijk.

  • Hij heeft iets chronisch, zoals een ontsteking of trombose in zijn poot.

Een andere oorzaak voor mank lopen bij de kat is dat hij gewrichtsproblemen heeft, zoals artrose. Ook kan uw kat een botontsteking hebben of trombose.

Loopt uw kat mank? Zoek direct een dierenarts

Loopt uw kat mank en gaat het niet weg na wat rust? Heeft uw kat duidelijk pijn, of vermoedt u dat hij een ernstiger probleem heeft? Neem dan altijd contact op met een dierenarts in de buurt. Deze onderzoekt wat er met uw kat aan de hand is en geeft indien nodig de juiste behandeling.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering