U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat miauwt veel

Gerelateerde informatie

Kat miauwt veel

Kat miauwt veel; wat is het?

Iedere kat miauwt wel eens, dat is natuurlijk volkomen normaal. Maar wat als uw kat veel miauwt? Als uw kat veel meer miauwt dan dat u van hem gewend bent, dan spreken we van gedragsverandering. Vaak is dit een teken van ongenoegen. Het is belangrijk dat u ontdekt welk ongenoegen dit is. Vraagt uw kat alleen aandacht en is het dus een gedragsprobleem? Of heeft uw kat lichamelijke klachten waardoor hij veel miauwt?

Kat miauwt veel

Kat miauwt veel: oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een kat ineens meer gaat miauwen. Het kunnen zowel psychische als medische oorzaken zijn. Het is altijd belangrijk te achterhalen of uw kat geen medisch probleem heeft. 

Mogelijke oorzaken:

 • angst 
 • verveling
 • grote veranderingen, zoals een verhuizing
 • dementie
 • pijn
 • meest voorkomend: aangeleerd gedrag om aandacht te krijgen

 

Kunt u de oorzaak niet achterhalen? Dan is een bezoek aan een dierenarts of dierenkliniek verstandig. De dierenarts kan bekijken of er een medische oorzaak voor het veelvuldige miauwen is. Is deze er niet? Bedenk dan dat u uw kat kunt trainen om gedragsproblemen te veranderen.  

Goed om te weten: Siamese katten staan bekend om hun vele miauwen. Hier is vooral sprake van als zij alleen zijn.

Kat miauwt veel: symptomen

Wat de één veel vindt, vindt de ander weer normaal. Ga bij uzelf na hoeveel uw kat normaal gesproken miauwt. Is dit flink toegenomen, dan kan er sprake zijn van een probleem.

Kat miauwt veel; wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om eerst uit te sluiten of het vele miauwen niet door een medisch probleem veroorzaakt wordt. Weet u zeker dat dit niet het geval is? Dan kunnen onderstaande tips uitkomst bieden: 

 • Miauwt uw kat veel in de nacht, komt hij overdag niet buiten en slaapt hij veel? Dan kan uw kat gewoon te veel energie hebben in de nacht. Uw huisdier miauwt dan uit verveling. Dit kan opgelost worden door overdag meer met uw kat te spelen. 
 • Angst kan ook een oorzaak zijn van veel miauwen. Uw kat kan zich alleen voelen (bijvoorbeeld als u ‘s nachts in uw slaapkamer bent) of bang worden van vreemde geluiden die hij hoort. Het kan een oplossing zijn op een tweede kat in huis te nemen. Probeer ook eens om de radio aan te doen zodat uw kat geluiden van buiten minder hoort. 
 • Als uw kat veel miauwt om uw aandacht te trekken, is het belangrijk om uw huisdier te laten weten dat dit geen effect heeft. Reageer dus niet op het miauwen van uw kat maar geef pas aandacht als uw kat stil is. Uw kat leert langzaam welke gedragingen u van hem verwacht. Neem hier de tijd voor. Het gedrag van uw kat is niet in één dag aangeleerd en laat zich zeker niet in één dag afleren.
   

Kat miauwt veel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Als u zeker wilt weten dat het vele miauwen van uw kat niet veroorzaakt wordt door een medisch probleem, dan is het altijd verstandig om langs een dierenarts of dierenkliniek te gaan. Uw kat kan onderzocht worden en, indien nodig, een behandeling ondergaan. Uw dierenarts kan u bovendien tips geven hoe u het beste met het gedrag van uw kat om kunt gaan. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering