U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat niest

Kat niest

Kat niest; wat is het?

Kat niest Uw kat niest, is dat reden tot zorg of niet? We weten allemaal wat niezen is en doen ‘het’ ook allemaal. Ook uw kat kan weleens niezen. Daar is in principe niets mis mee, als het maar bij af en toe niezen blijft. Uw kat niest wanneer hij bijvoorbeeld iets vreemds ruikt, stof in zijn neus krijgt of wanneer hij verkouden is. Niezen wordt veroorzaakt doordat het slijmvlies in de neus van uw kat geïrriteerd of geprikkeld wordt. Het niezen moet ervoor zorgen dat de vreemde stof, geur of eventuele bacteriën uit het lichaam verdwijnen.

Kat niest: wanneer alert zijn?

Maar wanneer moet u zich zorgen maken als uw kat niest en dus contact opnemen met een dierenarts? Zoekdierenarts.nl adviseert u om uw kat te laten controleren als hij veel en vaak niest of als het niezen lang aanhoudt. Houd ook rekening met andere klachten zoals een loopneus, ontstoken ogen of hoesten. Als uw kat regelmatig niest, is het belangrijk om de niesziekte uit te sluiten. Datzelfde geldt voor een luchtweginfectie. Soms is een antibioticakuur nodig om erger niezen en ziek worden te voorkomen.

Kat niest: symptomen

U kunt het horen als uw kat niest. Houd uw kat in de gaten als u hem vaak hoort niezen of wanneer de klachten lang aanhouden. Tijdens het niezen kan er vloeistof uit de neus van uw kat komen. Bij een infectie kan deze vloeistof bloederig of groen/gelig zijn.

Kat niest; wat kunt u zelf doen?

Houd in de gaten hoe vaak en hoe lang uw kat niest. Kijk ook altijd even naar de neus van uw huisdier. Zit er iets vreemds in één van zijn neusgaten? Vraag dan een dierenarts om hulp. Ook als uw kat een erg natte neus heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Dit kan namelijk een symptoom zijn van de niesziekte, maar ook van een ‘gewone’ verkoudheid.

Kat niest? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Niest uw kat veel of langdurig en twijfelt u over zijn gezondheid? Dan is dat reden genoeg om contact op te nemen met een dierenarts of een dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan vaak met een lichamelijk- of bloedonderzoek vaststellen of uw kat een antibioticakuur of andere behandeling nodig heeft. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek in uw regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering