U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat overgeven

Gerelateerde informatie

Kat overgeven

Kat overgeven; wat houdt het in?

Kat overgevenUw kat moet overgeven en u wilt dit vast zo snel mogelijk oplossen. Het is hinderlijk voor de kat (en vervelend voor u), maar is vaak onschuldig. Dit braken is eigenlijk hetzelfde als bij ons, voedsel vanuit de maag van uw kat  komt door de slokdarm naar buiten. U hoeft zich niet direct zorgen te maken als uw kat overgeeft. Wel is het belangrijk om uw kat in de gaten te houden. Overgeven beschermt het lichaam over het algemeen tegen binnengekomen schadelijke stoffen, die zo geen verdere schade meer kunnen aanrichten.

Overgeven is geen ziekte, maar het kan wel een symptoom van een ziekte zijn. Er zijn verschillende ziekten die overgeven als gevolg hebben. Denk hierbij aan:

 

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat uw kat iets verkeerds heeft gegeten of een haarbal uitspuugt. Katten eten vaak gras om het overgeven op te wekken. Andere oorzaken van braken kunnen zijn:

Kat overgeven: de symptomen

Er zijn twee verschillende manieren van overgeven: actief en passief braken. Bij actief braken trekt uw kat zich terug, produceert hij meer speeksel en slikt hij vaker of gaat hij kwijlen. Bij passief braken geeft uw kat ineens over. Het is vaak zo dat uw kat slechts één keer overgeeft. Soms gaat het samen met diarree.

Kat overgeven; wat kunt u zelf doen?

Iedere kat geeft weleens over. Dat is opzich niet zo erg. Als uw kat regelmatig overgeeft, dan kunt u hem het beste kleine beetjes eten geven. Bijvoorbeeld vijf tot zes keer per dag. Meestal duurt het braken niet lang. Houdt het braken enkele dagen aan en geeft uw kat veel over, zelfs als uw kat niet heeft gegeten of water heeft gedronken? Zit er bloed in het braaksel? Heeft uw kat naast overgeven ook last van andere symptomen, zoals slecht eten of futloosheid? Dan adviseren wij u om altijd een afspraak te maken met een dierenarts.

Kat overgeven? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Geeft uw kat al enkele dagen over of maakt u zich zorgen over zijn gesteldheid? Maak dan een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. De dierenarts onderzoekt uw kat om de oorzaak van het overgeven te achterhalen. Dit kan door bloed bij uw kat af te nemen of door een echo te maken. In sommige gevallen bekijkt de dierenarts met een camera de maag of de darmen van uw kat. Vind een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts