U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat te dik

Kat te dik

Kat te dik; wat is het?

Kat te dikAls uw kat weinig speelt en steeds minder uithoudingsvermogen heeft, kan dit veroorzaakt worden door overgewicht. Weegt uw kat twintig procent meer dan het streefgewicht? Dan heeft uw huisdier last van overgewicht. Overgewicht wordt, net als bij mensen, vaak veroorzaakt door te veel eten en te weinig bewegen. Vooral katten die veel binnen gehouden worden, kunnen hier makkelijk last van krijgen. Bepaalde medicatie kan er ook voor zorgen dat uw kat zwaarlijvig wordt. Overgewicht  brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals diabetes, hartfalen en gewrichtsproblemen. Het is dan ook van groot belang dat u overgewicht bij uw kat voorkomt.

Symptomen van te dikke kat

Uw kat beweegt minder en is snel uitgeput na inspanning. Daarnaast kan hij moeite hebben met het springen op de bank. Soms is er een duidelijk ‘kwab’ zichtbaar tussen de achterpoten. Bij extreem overgewicht kan uw kat zelfs waggelen en is hij na inspanning kortademig. U kunt uw kat wegen om te bepalen of hij overgewicht heeft, maar u kunt het ook voelen. Als de ribben van uw kat niet of nauwelijks voelbaar zijn, is uw kat te dik.

Wat kunt u zelf doen tegen overgewicht bij uw kat?

U kunt uw kat vaste maaltijden aanbieden in plaats van het bakje met voer continue te vullen. Zo heeft u het eetgedrag van uw kat zelf onder controle. Heeft uw kat al overgewicht? Kies dan voor speciale dieetvoeding zoals Eukanuba Restricted Calorie Formula Cat. Deze voeding  bevat weinig calorieën en is compleet en evenwichtig. Uw kat krijgt de nodige voedingsstoffen en valt toch af. Het zorgt voor een geleidelijke afbouw van de vetreserves en behoudt de spiermassa. Ook kunt u Specific Weight Reduction kattenvoer proberen. Deze brokken zorgen ervoor dat uw kat gemakkelijk af kan vallen. Mits u zic aan de dagelijkse hoeveelheid houdt.

Heeft uw kat last van overgewicht? Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek

Maakt u zich zorgen over het gewicht van uw kat? Denkt u dat de zwaarlijvigheid veroorzaakt wordt door een medische reden? Maak dan een afspraak met een dierenarts. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts