U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kat verkouden

Gerelateerde informatie

Kat verkouden

Kat verkouden; wat is het?

Een verkoudheid is voor de kat net zo makkelijk op te lopen als voor de mens. Is uw kat verkouden? Dat hoeft niks ernstigs te zijn. Wel is het vervelend voor de kat. Niet alleen gaat hij niezen en is hij snotterig, ook kan uw kat zich ellendig voelen en bijvoorbeeld slecht gaan eten.

Kat verkouden

Kat verkouden: oorzaken

Er zijn verschillende dingen die kunnen veroorzaken dat uw kat verkouden wordt:

  • door een weersomslag komen, bijvoorbeeld door kou of extreme vochtigheid.
  • besmetting door een andere kat of hond met een verkoudheid
  • een ziekte als niesziekte bij uw kat

 

Een verkouden kat kan zich ellendig voelen en minder eten. Toch is een verkoudheid vooral aan symptomen zoals hoesten, niezen en een snotneus te herkennen. Is één keer niezen al een verkoudheid dan? Nee, uw kat kan best af en toe niezen zonder dat er iets aan de hand is. Niest uw kat regelmatig en heeft hij ook last van andere klachten? Dan kan het zijn dat uw kat verkouden is. Bij een ernstige/langdurende verkoudheid kunt u het beste naar een dierenarts gaan. De dierenarts kan uw kat medicijnen voorschrijven wanneer dit nodig is. Een verwaarloosde verkoudheid kan voor ergere klachten zorgen zoals een luchtweginfectie.

Kat verkouden; symptomen

Een verkoudheid bij de kat is te herkennen aan typische verkoudheidssymptomen, zoals hoesten, een loopneus en niezen. Maar uw kat kan ook koorts krijgen en een verminderde eetlust hebben. Daarnaast komen ontstoken en rode ogen voor. Dit kan overigens ook op een oogontsteking wijzen. Uw kat kan lusteloos en sloom zijn doordat hij zich ziek voelt.

Kat verkouden; wat kunt u zelf doen?

Is uw kat verkouden? Dan wilt u natuurlijk dat hij zich snel beter voelt. Maar wat kunt u dan het beste doen? Een verkouden kat kan zich behoorlijk ellendig voelen. Het is dan ook altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts als uw zich zorgen maakt. Na een eventueel lichamelijk onderzoek kan de dierenarts bepalen of uw kat echt verkouden is of dat er sprake is van een andere ziekte, zoals de niesziekte. Vervolgens kan de dierenarts uw kat een antibioticakuur voorschrijven om te voorkomen dat de verkoudheid verergert.

Zelf doen als uw kat verkouden is:kat verkouden

  • Geef hem wat extra zorg, een warme plek waar uw kat goed kan herstellen en aansterken
  • Geef hem eventueel extra vitaminen en mineralen door een voedingssupplement toe te voegen aan zijn dieet
  • Zorg voor genoeg schoon water en let erop dat hij voldoende drinkt en eet
  • Bij tranende of ontstoken oogjes; maak ze schoon met (afgekoeld) gekookt water op een watje.

Kat verkouden? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Maakt u zich zorgen over de verkoudheid van uw kat? Neem dan altijd contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om met uw kat langs te komen zodat uw huisdier onderzocht kan worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering