U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Katten en warm weer

Katten en warm weer

Katten en warm weer

Katten en warm weerWarm weer; vaak genieten we hier volop van. Misschien vindt uw kat het ook heerlijk in de zon. Toch kan warm weer ook voor problemen bij uw huisdier zorgen. Zo kan de lichaamstemperatuur van uw kat gevaarlijk oplopen met een zonnesteek als gevolg. De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38,5 en 39,5 graden Celsius. Bij een zonnesteek loopt deze gevaarlijk op richting de 41,4 graden Celsius. De meeste katten kunnen prima met warm weer omgaan. Ze zoeken bijvoorbeeld koele schuilplaatsen onder een struik of in het zand. Maar als uw kat alleen binnen verblijft, kunnen deze schuilplaatsen beperkt zijn. Heeft u een oudere kat of een kitten? Dan dient u extra alert te zijn met warm weer. Ook katten met ziekten zoals hartproblemen, nierfalen, overgewicht en longproblemen moeten extra in de gaten gehouden worden met warm weer. Deze katten hebben namelijk sneller last van een zonnesteek.

Symptomen bij katten die last hebben van warm weer

Uw kat heeft het warm en laat zich minder vaak zien, hij kruipt weg en wil alleen maar liggen. Daarbij kan uw kat hijgen, zijn tong uitsteken en hierdoor kwijlen. Natuurlijk wordt uw kat geïrriteerd en lusteloos. Daarnaast kan uw kat uitdrogingsverschijnselen krijgen, braken en last hebben van diarree. De lichaamstemperatuur loopt op tot soms boven 41,5 graden Celsius. Is dit het geval? Dan moet er meteen actie ondernomen worden. Uw kat kan namelijk overlijden aan een zonnesteek.

Katten en warm weer; wat kunt u zelf doen?

Vermoedt u een zonnesteek bij uw kat? Haal uw kat dan direct uit de warmte. U kunt uw huisdier laten afkoelen met behulp van natte handdoeken. Wikkel uw kat in de handdoeken zodat zijn lichaamstemperatuur daalt. Daarbij is het belangrijk dat uw zijn temperatuur opmeet met een thermometer (rectaal). Neem vervolgens altijd contact op met een dierenarts. Weet u al dat uw kat slecht tegen warm weer kan? Neem dan maatregelen en koel uw kat regelmatig af door hem bijvoorbeeld te aaien met natte handen of door hem een extra koel plekje aan te bieden.

Katten en warm weer. Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kat een zonnesteek heeft? Neem dan contact op met een dierenarts voor advies. De dierenarts kan uw kat eventueel onderzoeken en zijn temperatuur opmeten. Een ernstig verzwakte of uitgedroogde kat heeft altijd medische zorg nodig. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering