U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kattenaids

Kattenaids

Kattenaids; wat is het?

KattenaidsNiet alleen mensen kunnen aids krijgen, ook katten. We spreken dan van kattenaids. Kattenaids staat beter bekend als FIV. Alle katten kunnen last krijgen van kattenaids. Kattenaids wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV-virus bij mensen. Kattenaids wordt overgedragen bij het paren, door vechten of via de moeder. Katers hebben twee keer zoveel kans op kattenaids, omdat zij vaker vechten. Door bijt- en krabwonden wordt kattenaids overgedragen. Katten die vaker buiten zijn, lopen meer risico op kattenaids dan katten die veel binnen zijn. Bij het paren bijt de kater de poes vaak in de nek, hierdoor kan de poes besmet raken met kattenaids. Kittens raken besmet via de placenta van de poes en later door de moedermelk. Als uw kat kattenaids heeft, is dit gelukkig niet besmettelijk voor u.

Symptomen kattenaids

De symptomen van kattenaids zijn moeilijk te herkennen. Een oogontsteking kan het gevolg zijn van kattenaids. Over het algemeen komen katten met kattenaids niet ziek over. Uw kat is vatbaarder voor andere ziekten als hij besmet is, omdat het afweersysteem aangetast wordt. Uw kat kan verhoging hebben en een verminderde eetlust, waardoor uw kat vermagert. Gebitsproblemen zoals tandvleesontsteking kan ook een gevolg zijn van kattenaids. Benauwdheid en diarree zijn eveneens symptomen die op een besmetting kunnen duiden.

Kattenaids; wat kunt u zelf doen?

U kunt helaas weinig doen tegen kattenaids. U kunt uw kitten laten controleren op kattenaids. Katten die binnen blijven lopen het minste risico op kattenaids. Daarnaast raden wij u aan om altijd de gezondheid van uw kat te laten controleren door een dierenarts.

Kattenaids? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Als u het vermoeden heeft dat uw kat kattenaids heeft, maak dan een afspraak met een dierenarts. De dierenarts kan uw kat testen op kattenaids. Dit kan door het afnemen van bloed. Helaas is kattenaids niet te genezen. Wel kunnen er maatregelen genomen worden om het leven van uw huisdier zo prettig mogelijk te maken. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts