U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kattenziekte

Kattenziekte

Kattenziekte; wat zijn het?

KattenziektenDe kattenziekte is een virusinfectie. Hierbij wordt het maagdarmkanaal aangetast. Een andere naam voor kattenziekte is Feline panleukopenie. Vaak besmetten katten elkaar met dit virus. Uw kat kan ook kattenziekte krijgen doordat hij in contact komt met uitwerpselen of braaksel van andere katten. Katten die veel binnen zijn lopen dan ook minder risico op de kattenziekte. Vlooien kunnen eveneens kattenziekte overdragen. 
Kattenziekte heeft vaak een dodelijke afloop, ook al bent u er op tijd bij. Het percentage katten dat deze ziekte niet overleeft, wordt geschat tussen de 50 en 70 procent. Is uw kat besmet en wordt hij niet benhandeld? Dan is de kans dat hij dit virus overleeft slechts tien procent. Kittens die niet behandeld worden, overleven kattenziekte niet. Gelukkig komt de kattenziekte in Nederland niet veel voor. De meeste katten worden namelijk ingeënt tegen dit virus.

Symptomen kattenziekte

Doordat het maagdarmkanaal wordt aangetast, braakt uw kat veel. Hierdoor ontstaat uitdroging en drinkt uw kat meer. Diarree is eveneens een symptoom van kattenziekte. Aarzel niet en neem direct contact op met een dierenarts als u kattenziekte vermoedt. 

 

 

 
 

Kattenziekte; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat eenmaal kattenziekte heeft, dan kunt u zelf niets meer doen. Gelukkig kunt u uw kat laten inenten om besmetting te voorkomen. Zorg er wel voor dat de inenting herhaald wordt! 

Kattenziekte? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt uw dierenarts dat uw kat aan kattenziekte lijdt? Dan zal het weefsel van de darmen en lymfeklieren onderzocht worden. Ook kan de dierenarts de ontlasting van uw kat onderzoeken. Helaas is het behandelen van de kattenziekte moeilijk en veel katten overleven deze ziekte dan ook niet. Een behandeling bestaat uit het geven van antibiotica, het toedienen van ontstekingsremmers, antibraakmedicatie en diarreeremmers. In sommige gevallen krijgt uw kat een infuus om uitdroging tegen te gaan. Vind een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering