U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Leukemie bij katten

Leukemie bij katten

Leukemie bij katten, wat is het?

Leukemie bij kattenFeline Leukemie Virus (FeLV) wordt ook wel leucose genoemd. Iedere kat kan leucose hebben. Uit onderzoek is gebleken dat vooral jonge katten vatbaar zijn voor het virus. Hoe ouder de kat is, hoe minder groot de kans is om besmet te raken met leucose. Het virus wordt onder andere overgedragen via speeksel. Heeft u meerdere katten, dan kunnen zij elkaar besmetten door het drinken uit hetzelfde bakje. Ook als de katten elkaar wassen kunnen zij leucose aan elkaar overdragen. Een kat die drachtig is besmet haar kittens via de placenta en later door het moedermelk. De kittens kunnen geboorteafwijkingen hebben, maar in sommige gevallen worden er kittens geboren die gezond zijn en alleen het virus dragen. Katten die vaak buiten zijn, lopen meer risico om besmet te worden met leucose. Door leucose wordt het immuunsysteem aangetast, waardoor uw kat vatbaarder is voor infecties. Sterke katten kunnen het virus overwinnen, voor andere katten is het virus dodelijk. Wilt u fokken met uw katten? Laat uw katten dan testen op leucose. De ziekten die ontstaan door leucose zijn: bloedarmoede, benauwdheid, koorts en oogontstekingen

Symptomen van leukemie bji katten

U herkent leucose bij uw kat aan een verminderde eetlust. Hierdoor vermagert uw kat. Is uw kat minder actief? Of vertoont uw kat verlammingsverschijnselen? Heeft uw kat het benauwd en koorts? Dit kunnen symptomen van leucose zijn.  Een kat die besmet is met leucose vertoont vaak gebitsproblemen zoals ontstoken tandvlees. Ook een ontstoken huid (huidproblemen) en oogontstekingen duiden op leucose. 

Wat kunt u zelf doen tegen leukemie bij katten?

Doordat leucose het immuunsysteem aantast, is het het beste om ervoor te zorgen dat uw kat een goede weerstand heeft. Geef uw kat kwalitatief goede voeding. Leucose is te voorkomen door uw kat binnen te houden en niet met andere katten in contact te laten komen. Bij veel katten veroorzaakt alleen binnenshuis wonen stress. U kunt uw kat laten vaccineren, echter deze vaccinatie geeft geen 100% garantie tegen infectie.

Heeft uw kat leukemie? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Als u denkt dat uw kat leucose heeft, maak dan een afspraak met een dierenarts. De dierenarts stelt leucose vast na een bloedonderzoek. Leucose is niet te genezen. Ziekten (secundaire infecties) die ontstaan doordat het immuunsysteem is aangetast, worden bestreden met antibiotica. Katten die besmet zijn met leucose moeten gescheiden worden van gezonde katten om besmetting te voorkomen. Vind een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering