U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Leverproblemen kat

Leverproblemen kat

Leverproblemen kat; wat zijn het?

Leverproblemen katEen leveraandoening is een aandoening aan de lever van uw kat. De lever is net zoals bij de mens één van de belangrijkste organen van uw kat. Door een leveraandoening ontstaan er stofwisselingsproblemen. Bij de verwerking van bepaalde voedingsstoffen komen er toxinen vrij. De lever zet dit om in een onschadelijke stof, zodat het lichaam zichzelf niet vergiftigt. Werkt de lever van uw kat niet naar behoren, dan kunnen giftige stoffen via het bloed in de hersenen terecht komen. Heeft uw kat last van toevallen of is uw kat beverig en vertoont uw kat vreemd gedrag? Dan is er mogelijk sprake van een ernstige leveraandoening. Gelukkig komen leveraandoeningen bij een kat minder vaak voor dan bij een hond.

Symptomen van leverproblemen kat 

Houd uw kat goed in de gaten als er sprake is van gewichtsverlies door verminderde eetlust. Andere symptomen van een leveraandoening zijn braken of diarree, een opgezette buik en uw kat is minder actief. Bij ernstige leveraandoeningen kan uw kat toevallen hebben en raar gedrag vertonen. Dit komt doordat de hersenen aangetast zijn door leverfalen. 

Wat kunt u zelf doen als uw kat leverproblemen heeft?

Bij een leveraandoening  is de voeding van uw kat erg belangrijk. Dit omdat de lever niet alle voedingsstoffen goed kan verwerken. Te veel of te weinig eiwitten zorgen ervoor dat het lichaam ammoniak produceert. Toch raden wij u aan om ook een afspraak te maken met een dierenarts. Dit omdat een leveraandoening vaak ook behandeld wordt met medicijnen.

Heeft uw kat last van leverproblemen? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Maakt u zich zorgen om de gezondheid van uw kat? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de regio. De dierenarts zal uw kat onderzoeken.  Bij het vermoeden van een leveraandoening kan de dierenarts besluiten om een bloedonderzoek te doen, een foto of echo te maken of een biopsie te nemen. Heeft uw kat een leveraandoening, dan zal de dierenarts uw kat behandelen door bijvoorbeeld medicijnen voor te schrijven. Hier vindt u direct een dierenarts of dierenkliniek.

Zoek een dierenarts