U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Lintworm kat

Lintworm kat

Lintworm kat; wat is het?

Lintworm kat Als uw kat besmet is met lintwormen kunt u dit gemakkelijk zelf herkennen. U ziet kleine witte wormpjes in de ontlasting van uw kat, in de haren rondom de anus of op de plaatsen waar uw kat veel komt. Wanneer de wormpjes uitgedroogd zijn zien ze er uit als rijstekorrels. De kleine witte wormpjes die u zelf ziet zijn eigenlijk alleen maar kleine deeltjes (segmenten) van de volwassen lintworm. Deze deeltjes bevatten de eitjes van de lintworm. De volwassen lintworm leeft, net zoals de spoelworm, in de darm van uw kat. Een lintworm kan zeker 50 centimeter lang worden. Aan het einde van de lintworm zitten de segmenten die gevuld zijn met eitjes, wanneer deze rijp zijn laten ze los. De segmenten kunnen dan door de anus van uw kat naar buiten kruipen. Deze segmenten kunnen niet zelfstandig verder leven. Ze hebben een gastheer nodig. Een larve van een vlo kan de segmenten opeten waardoor de volwassen vlo (de gastheer) besmet is met de lintworm. De geïnfecteerde vlo zorgt vervolgens voor de besmetting van uw kat. Muizen en ratten kunnen de infectie ook aan uw kat overdragen. Echter meestal vindt besmetting plaats door een vlo.

Symptomen van lintworm kat

De symptomen van een lintwormbesmetting zijn gemakkelijk te herkennen. U ziet kleine witte wormpjes op en rondom uw kat. De wormpjes zitten in de ontlasting van uw kat en kleven vast aan de haren rondom de anus. Ook kunnen de wormpjes op plekken in uw huis liggen, zoals de kattenmand of de krabpaal. Als de kleine wormpjes uitgedroogd zijn dan lijken ze op rijstekorrels. Een besmetting met lintwormen kan bij uw kat zorgen voor diarree. Tevens zal uw kat voortdurend bezig zijn om zijn vacht rondom de anus schoon te likken. Een lintworm besmetting heeft verder geen vervelende gevolgen voor uw kat. 

Wat kunt u zelf doen tegen lintworm bij uw kat?

Natuurlijk wilt u liever niet dat uw kat besmet is met lintwormen. Wat kunt u dan het beste doen? Probeer eens een wormenkuur van Manosil All Worm Cat. Deze kuur is speciaal ontwikkeld ter bestrijding van alle soorten wormen bij uw hond. Ook kunt u Frontline Combo proberen. Deze anti vlooien pipetten kunt u ter bescherming van uw kat gebruiken. Zo kunnen geïnfecteerde vlooien uw kat niet meer lastig vallen.

Heeft uw kat last van lintwormen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Is uw kat besmet met lintwormen? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan uw kat onderzoeken en vaststellen met welke worm uw kat besmet is. Daarna kan hij uw kat een wormenkuur voorschrijven. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts