U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Niervergiftiging bij katten

Niervergiftiging bij katten

Niervergiftiging bij katten; wat is het?

Niervergiftiging bij kattenNiervergiftiging wordt ook wel uremie genoemd. Bij niervergiftiging kunnen de nieren van uw kat de afvalstoffen niet goed verwerken. De nieren zijn een filter die de afvalstoffen in het bloed horen te filteren. De afvalstoffen verlaten het lichaam van de kat met de urine. Wanneer er sprake is van niervergiftiging, dan verlaten niet alle afvalstoffen het lichaam. Ze blijven dan in het bloed van uw kat. Vooral oudere katten hebben kans op een niervergiftiging. De nieren van oudere katten gaan langzamerhand achteruit. Dit komt met name voor bij katten ouder dan tien jaar.

Symptomen niervergiftiging bij katten

Er zijn veel verschillende symptomen die duiden op een niervergiftiging. In eerste instantie drinkt uw kat veel meer water dan normaal. Hiermee probeert uw kat alsnog de afvalstoffen die zich in het bloed ophopen uit zijn lichaam te krijgen. Door het vele drinken werken de nieren harder, maar dit is niet de oplossing. De nieren kunnen het op den duur niet meer aan met als gevolg dat uw kat kan uitdrogen. Uitdrogen herkent u aan een smerige lucht uit de bek van uw kat.
Als de nieren van uw kat uitvallen, dan is snelle medische hulp noodzakelijk. Hierdoor gaan verschillende lichaamsfuncties namelijk achter uit. Doordat de nieren de afvalstoffen niet meer verwerken, vergiftigt het lichaam van uw kat zichzelf. De hersenen worden aangetast waardoor uw kat minder actief is. Uw kat kan ook last krijgen van evenwichtsstoornissen, verlammingsverschijnselen, krampen en een afwijking van de ogen. De ogen van uw kat zijn dof en liggen dieper in de oogkassen. Ook de pupillen kunnen heel klein of juist heel groot zijn. Het verteringsproces zal ook minder goed werken, waardoor uw kat vermagert. De vacht van uw kat wordt vaal door de slechte gezondheid. Bij niervergiftiging worden er minder rode bloedlichamen gemaakt met als gevolg bloedarmoede. Dit kunt u herkennen aan het bleke neusje van uw kat, bleke kussentjes en het bleke oog- en mondslijmvlies. Is uw kat ernstig ziek dan zal uw kat minder aandacht zoeken en zich op den duur helemaal afzonderen. Katten sterven het liefst in alle rust. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Houd daarom altijd de gezondheid en het gedrag van uw kat in de gaten. Maakt u zich zorgen, maak dan een afspraak met een dierenarts. 

Niervergiftiging bij katten; wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf weinig doen om niervergiftiging te voorkomen. Het allerbelangrijkste is dat u de gezondheid van uw kat altijd in de gaten houdt. Ook raden wij u aan om jaarlijks de gezondheid van uw kat te laten controleren door een dierenarts. Er is speciaal voer voor katten met nierproblemen. Dit voedsel bevat minder eiwitten. Vraag uw dierenarts om advies.

Niervergiftiging bij katten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Vertoont uw kat symptomen van niervergiftiging? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. Bij het vermoeden van een niervergiftiging wordt de urine van uw kat onderzocht. Is er sprake van niervergiftiging, dan krijgt uw kat aangepast voedsel met minder eiwitten. Als uw kat uitdrogingsverschijnselen heeft, wordt uw kat aan het infuus gelegd. In sommige gevallen krijgt uw kat medicatie. Daarnaast wordt er gekeken of er andere organen zijn aangetast. Is dit het geval, dan bekijkt de dierenarts hoe deze klachten het beste behandeld kunnen worden. Vind een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts