U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Niesziekte

Niesziekte

Niesziekte; wat is het?

NiesziekteDe niesziekte is een virus en het is erg besmettelijk voor andere katten. Het lijkt alsof uw kat verkouden of grieperig is. De naam van de ziekte zegt het eigenlijk al. Niesziekte klinkt misschien onschuldig, maar niets is minder waar. Deze ziekte kan namelijk dodelijk zijn voor katten.  Uw kat loopt een verhoogde kans op de niesziekte in bijvoorbeeld een kattenpension. Het virus verspreidt zich snel door de lucht. Er hoeft maar één kat te niezen om alle andere katten aan te steken. De niesziekte ontstaat uit het herpes virus en calicivirus, maar ook de Bordetella bacterie kan de boosdoener zijn. 

Symptomen van niesziekte 

Niest of snottert uw kat? Heeft uw kat rode ogen? Is uw kat koortsig? Heeft uw kat een verminderde eetlust? En ademt uw kat door de bek in plaats van de neus?  De kans is groot dat uw kat de niesziekte heeft. Neem contact op met een dierenarts bij u in de regio voor het maken van een afspraak. Doet u dit niet, dan kan de gezondheid van uw kat snel en hard achteruitgaan. Doordat katten met de niesziekte minder goed of zelfs niets ruiken en proeven eten zij slecht en soms helemaal niet meer. Houd de gezondheid van uw kat altijd goed in de gaten.

Wat kunt u zelf doen tegen niesziekte?

Het is aan te raden om uw kat jaarlijks te laten inenten tegen het herpes virus en calicivirus. Vooral kittens zijn extra vatbaar voor de niesziekte. Bij inenting is uw geliefde huisdier ongeveer een jaar beschermd tegen de virussen. Daarnaast kunt u weinig doen voor uw kat. Vermoed u de niesziekte bij uw kat? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Sommige katten hebben geen behandeling nodig en overleven de niesziekte zelf, maar wij adviseren u om altijd het zekere voor het onzekere te nemen.

Heeft uw kat de niesziekte? Zoek meteen een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kat de niesziekte heeft ? Ga dan niet naar een spreekuur waar u zo naar binnen kunt lopen. De kans is dan namelijk groot dat het virus zich verder verspreidt. Geef telefonisch aan dat u denkt dat uw kat de niesziekte heeft. Beschrijf de symptomen zo duidelijk mogelijk. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Zoek een dierenarts