U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Ontstoken oog kat

Ontstoken oog kat

Ontstoken oog kat; wat is het?

Ontstoken oog katHeeft uw kat een ontstoken oog? Als uw kat een ontstoken oog heeft, dan is het slijm- en bindvlies aan de binnenkant van het oog geïrriteerd en ontstoken. Soms gaat een lichte ontsteking vanzelf weer over. Een fikse oogontsteking kan daarentegen zorgen voor blijvende schade aan het oog en dus aan het zicht van uw kat. Om dit te voorkomen, is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen als uw kat een ontstoken oog heeft. 

Ontstoken oog kat: oorzaken

Een ontstoken oog bij de kat kan verschillende oorzaken hebben. Een ontstoken oog komt vaak doordat er een vuiltje in het oog van uw kat zit. Een grassprietje bijvoorbeeld of een strootje van buiten. Maar een ontstoken oog bij de kat kan ook een onderliggende oorzaak hebben zoals een verkoudheid, de niesziekte of zelfs kanker en een afwijkend immuunsysteem. Ook allergieën kunnen een ontstoken oog als gevolg hebben. Uw kat kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor stof, huidschilfers en zelfs voor pollen in de lucht. Deze allergieën lijken op de allergieën die we bij mensen kennen. 

Ontstoken oog kat; symptomen

Het oog is rood, het ooglid gezwollen en de ogen kunnen extreem tranen bij een ontstoken oog. Soms komt er troep uit de ogen van uw kat. Dit kan zich ophopen in de ooghoeken van uw kat. Soms ziet u harde en vieze ‘stukjes’ naast en rondom de ogen van uw kat.

Ontstoken oog kat; wat kunt u zelf doen?

Heeft uw kat een ontstoken oog? Dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts zodat hij uw kat kan onderzoeken. Het oog en de verdere lichamelijke conditie van uw kat worden beoordeeld. Uw kat kan een antibioticakuur, zalfje of ander soort medicijn krijgen. Zelf kunt u er voor zorgen dat de ogen van uw kat niet helemaal dicht plakken door de troep die er uit komt. Maak de ogen regelmatig schoon met afgekoeld en uitgekookt water en een watje. Gebruik het watje en het water maar één keer om her-besmetting te voorkomen.

Ontstoken oog kat behandelen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Maak meteen een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan het oog van uw kat beoordelen en een eventueel behandelen. Ook kunnen andere ziekten, die een ontstoken oog als gevolg hebben, uitgesloten worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering