U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Oogontsteking kat

Oogontsteking kat

Oogontsteking kat; wat is het?

Oogontsteking kat Een vervelende kwaal, die regelmatig voorkomt: oogontsteking kat. Oogontsteking noemen we ook wel conjunctivitis bij de kat. Meestal wordt een oogontsteking veroorzaakt door een stofje of vuiltje in het oog waar bacteriën en schimmels zich ophopen. De meest voorkomende vorm is een ontsteking van het slijmvlies. Oogslijmvliesontsteking is één van de verschijnselen bij katten met de niesziekte. Andere oorzaken van oogontsteking kunnen zijn: allergieën, onvoldoende traanproductie of naar binnen gekeerde oogleden. Als een oogontsteking niet wordt behandeld, kan dit permanente schade aan het oog van uw kat veroorzaken. Een hele lichte ontsteking zal in sommige gevallen vanzelf overgaan. Een andere vorm van oogontsteking is een ontsteking aan de iris. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door verwonding door bijvoorbeeld het vechten met een andere kat, een afwijkend immuunsysteem of in sommige gevallen kanker.

Oogontsteking kat: symptomen

De symptomen van een oogontsteking bij uw kat zijn eigenlijk niet te missen. Het oog van uw kat is rood en gezwollen. Het oog kan bovendien tranen en er kan etterige afscheiding uit komen. Uw kat kan erg veel pijn en jeuk hebben aan z’n oog. Bij een ontsteking van de oogbol kunnen complicaties, zoals blindheid optreden. 

Oogontsteking kat: wat kunt u zelf doen?

Een oogontsteking bij uw kat kunt u niet altijd voorkomen. Wat u zelf kunt doen:

  • Houdt de ogen van uw kat in de gaten, signaleer pijn/jeuk/afscheiding op tijd
  • Maak zijn ogen regelmatig goed schoon, hier zijn speciale middelen voor te koop
  • Denkt u aan oogontsteking? Maak met een watje met (afgekoeld) gekookt water de oogjes voorzichtig schoon
  • Ga direct naar de dierenarts als de symptomen niet weg gaan
  • Gebruik de voorgeschreven zalf/druppels volgens voorschrift en lang genoeg

Heeft uw kat een oogontsteking? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Als uw kat eenmaal een oogontsteking heeft, adviseren wij u altijd een bezoek te brengen aan de dierenarts. Hij kan de infectie onderzoeken en behandelen. Bij een langdurige en onbehandelde oogontsteking heeft uw kat veel pijn en ongemak. Bovendien kan hij er zelfs blind van worden. Uw dierenarts zal waarschijnlijk zaf of druppels voorschrijven om de traanproductie weer op gang te brengen. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts