U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Oormijt kat

Gerelateerde informatie

Oormijt kat

Oormijt kat; wat is het?

Oormijt katOormijt is verschrikkelijk voor uw kat. Oormijt lijkt op een klein spinnetje en veroorzaakt hevige jeuk in de oren van uw kat. Oormijten kunnen oorontsteking veroorzaken. Oormijt wordt ook wel oorschuft genoemd en is ontzettend besmettelijk. De oormijt van kat en hond zijn hetzelfde. Oormijt ontstaat meestal bij jonge katten, al in het nest of vlak nadat zij het nest hebben verlaten. Als uw kat geteisterd wordt door oormijt, dan heeft uw kat last van hevige jeuk aan de oren. Wist u dat oormijt van uw kat ook besmettelijk is voor u? U herkent dit aan bobbeltjes die jeuken. Deze bobbeltjes ontstaan meestal op de armen of buik als u veel contact heeft gehad met uw besmette kat. 

Symptomen van oormijt bij de kat

Als uw kat last heeft van oormijt, dan zal uw kat zich vaak aan de oren krabben en de kop schudden. Bekijk dan de oren van uw kat eens goed. Ziet u donkerbruine smeer? Dan is de kans groot dat uw kat oormijt heeft. Het vele krabben aan de oren kan voor wondjes aan de oren zorgen. 

Wat kunt u zelf doen tegen oormijt bij uw kat?

Onderschat oormijt niet en behandel dit op tijd. In ernstige gevallen kan oormijt namelijk gehoorbeschadiging veroorzaken waardoor uw kat last krijgt van doofheid. Ook kan hersenvliesontsteking ontstaan door het verwaarlozen van oormijt. Controleer daarom regelmatig de oren van uw kat en houd deze schoon. Daarnaast adviseren wij u om een afspraak te maken met een dierenarts.

Heeft uw kat oormijt? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Als u denkt dat uw kat oormijt heeft, kunt u een afspraak maken met een dierenarts bij u in de regio. De dierenarts zal de oren van uw kat controleren. In de meeste gevallen kan de dierenarts dit zien en soms wordt er oorsmeer afgenomen en bekeken onder de microscoop. Oormijt is goed te behandelen, maar wees er wel op tijd bij. De behandeling kan bestaan uit het schoonspuiten van de oren van uw kat en het smeren van een zalf die de oormijt doodt en de jeuk vermindert. Vind hier een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts