U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Oorontsteking kat

Oorontsteking kat

Oorontsteking kat; wat is het?

Oorontsteking katOorontsteking bij de kat is een probleem dat veel voorkomt. Een oorontsteking is pijnlijk voor uw kat, maar ook gevaarlijk. De ontsteking kan uitgroeien naar het midden- en binnenoor. Dit kan, in uitzonderlijke situaties, leiden tot complicaties zoals hersenvliesontsteking en/of doofheid. Ga daarom altijd naar de dierenarts als u oorontsteking vermoedt.

Oorontsteking kat; oorzaken

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van oorontsteking bij de kat. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  •  oormijt, dit is de meest voorkomende oorzaak. Een oormijt is een klein witachtig spinnetje dat leeft van oorsmeer. Oormijten zijn niet te zien met het blote oog, daarvoor zijn ze te klein.
  • allergieën
  • bacteriële infecties en schimmels
  • een beschadiging in de oorschelp. De beschadiging kan ontstaan bij het reinigen van het oor of het verwijderen van haren. Als deze beschadigingen ontsteken, kunnen ze uitgroeien tot een echte oorontsteking. 
  • een tumor of poliep die de gehoorgang verstopt, dit is erg uitzonderlijk.

Oorontsteking kat; symptomen

De symptomen van een oorontsteking zijn vaak duidelijk zichtbaar. Katten krabben aan hun kop door de pijn en/of jeuk die de oorontsteking veroorzaakt of schuren met hun kop tegen de grond. Het pijnlijke oor is rood, warm en gezwollen. Er kan groene pus te zien zijn dat erg stinkt. De kat kan zich verzetten bij aanraking van het pijnlijke oor. Bij de chronische of extreme oorontsteking wordt soms zelfs de gehoorgang belemmerd door dikke bobbels en bulten als gevolg van de ontsteking. Uw kat zal zich niet lekker voelen en kan veel hinder hebben van de oorontsteking.

Oorontsteking kat; wat kunt u zelf doen?

Het is moeilijk om oorontsteking bij uw kat te voorkomen. Het is in ieder geval verstandig om alleen de buitenkant van het oor schoon te houden. Denkt u dat uw kat oorontsteking heeft? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. Die kan u de juiste middelen voorschrijven om de oorontsteking te bestrijden.

Heeft uw kat een oorontsteking? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Bij het vermoeden van een oorontsteking raden wij u aan contact op te nemen met een dierenarts. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts