U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Oude kat

Oude kat

Oude kat; wat is het?

Oude katGebreken komen met de jaren en we kunnen niet voorkomen dat onze katten ouder worden. Omdat ouderdom verschillende klachten met zich meebrengt, kunnen we het onze huisdieren wel makkelijker maken. Ouderdomskwaaltjes beginnen vaak na het tiende levensjaar.  Een van de meest voorkomende ouderdomskwalen  is het achteruit gaan van de nierfunctie. Vaak komen mensen te laat bij de dierenarts, omdat deze kwaal pas laat klachten geeft. Ook gebitsproblemen komen veel voor bij de ouder wordende kat. Datzelfde geldt voor dementie. Gezegd wordt dat 1 op de 10 katten dement wordt en 1 op de 4 katten ouder dan 15 jaar dement is. Als uw kat meer drinkt of plast dan voorheen kan dit wijzen op nier en/of schildklierproblemen. Ook kan uw kat te maken krijgen met artrose. U merkt dat uw kat niet gemakkelijk meer op de bank springt of zich stijver beweegt dan voorheen. Suikerziekte en hartproblemen zijn ook typische ouderdomskwalen, net als tumoren.

Symptomen van ouderdomskwalen bij de kat

Bij langdurig slecht functionerende nieren worden katten ziek. Ze krijgen een slechte eetlust, drinken en plassen veel, braken regelmatig, worden sloom, vermageren en krijgen een doffe vacht. Belangrijk is dat u bij een of meerdere van deze genoemde symptomen een dierenarts bezoekt, omdat nierfalen vaak laat klachten geeft. Ook bij suikerziekte gaat uw kat meer drinken en plassen. Om te achterhalen of uw kat nierproblemen of suikerziekte heeft, kan een simpele bloed- en urinetest uitgevoerd worden. Als uw kat last heeft van hartfalen kan hij vaak benauwd zijn en minder uithoudingsvermogen hebben. Dementie is te herkennen aan bijvoorbeeld een omgekeerd dag- nachtritme en minder interactie met de eigenaar. Dit is omdat uw kat u op den duur simpelweg niet meer herkent. Net als bij oudere mensen, zal ook een gezonde ouder wordende kat meer slapen en minder energie hebben. 

Wat kunt u zelf doen tegen kwalen bij uw oude kat?

Warmtekussens en -dekens geven therapeutische warmte en zijn bijzonder geschikt om het oudere katten zo makkelijk mogelijk te maken. Bovendien zorgen ze voor voldoende warmte.

Heeft uw oude kat kwalen? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Een ouder wordende kat ontwikkelt ouderdomskwaaltjes, dat hoort er nu eenmaal bij. Vertrouwt u het niet, dan is het altijd raadzaam een dierenarts te bezoeken. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts