U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Schildklierproblemen kat

Schildklierproblemen kat

Schildklierproblemen kat; wat zijn het?

Schildklierproblemen katSchildklierproblemen zijn problemen aan de schildklier van uw kat. Het meest voorkomend probleem bij katten is een overactieve schildklier. Vooral oudere katten hebben hier last van. De schildklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van schildklierhormonen. Bij een overactieve schildklier worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt. De oorzaak van een overactieve schildklier is in de meeste gevallen een goedaardige tumor. Doordat de schildklier meer schildklierhormonen produceert, is er sprake van een intensievere stofwisseling. Katten met schildklierproblemen zijn hyperactief. Katten die een overactieve schildklier hebben en niet op tijd worden behandeld, leven maximaal nog 2 jaar na de diagnose. De kat overlijdt doordat het hart overbelast wordt. De hartspier is verdikt en de hartkleppen sluiten niet meer voldoende. Daarnaast ontstaat er door een hoge bloeddruk schade aan de nieren van de kat. Een overactieve schildklier wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd.

Symptomen van schildklierproblemen kat

Eet uw kat meer dan anders en valt uw kat toch af? Drinkt uw kat veel en plast uw kat vaker? Heeft uw kat een doffe vacht en verzorgt uw kat zich niet meer? Is uw kat agressief? Slaapt uw kat minder en is uw kat onrustig? Dit kunnen symptomen van schildklierproblemen zijn. Soms horen braken en diarree ook bij de klachten van schildklierproblemen.

Wat kunt u zelf doen tegen schildklierproblemen bij uw kat?

Om vroegtijdig een overactieve schildklier te ontdekken, maakt u een afspraak met een dierenarts. Dit is aan te raden bij katten vanaf 8 jaar. Houd daarom de gezondheid van een oudere kat goed in de gaten. Schildklierproblemen ontstaan voornamelijk bij katten van 10 jaar en ouder.

Heeft uw kat schildklierproblemen? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat problemen met de schildklier? Maak dan een afspraak met een dierenarts. De dierenarts stelt de diagnose door bloed af te nemen.  De behandeling van een overactieve schildklier bestaat uit medicatie of een operatie. Door de behandeling leeft uw kat langer. Vind hier een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Zoek een dierenarts