U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Schurft kat

Schurft kat

Schurft kat; wat is het?

Schurft katSchurft bij de kat wordt ook wel scabiës genoemd. Schurft wordt veroorzaakt door de sarcoptesmijt, oftewel de schurftmijt. Deze mijt is een spinachtig diertje dat leeft van de huidschilfers van uw kat. Dit betekent dat deze mijt een parasiet is. De mijt schraapt de huidschilfers zelf af waarbij hij gangetjes onder de huid van uw kat graaft. De mijt komt gelukkig erg weinig voor bij katten. Als uw kat besmet is, zal hij waarschijnlijk schurft hebben rondom zijn kop waarbij kale plekken op de oogrand en oogleden ontstaan. Soms ziet u ook dat de oogleden aangetast zijn door de mijt. De mijt veroorzaakt bij het graven erge jeuk. Wanneer er geen behandeling gestart wordt, breidt de mijt zich uit over de rest van het lichaam van uw kat.
Schurft is zeer besmettelijk. Een kat met scabiës moet weg gehouden worden bij andere katten en dieren. Ook kan de sarcoptesmijt op u overspringen. U kunt rode plekken en erge jeuk krijgen. Is dit het geval, dan moeten u én alle mensen waarmee u in contact bent geweest behandeld worden.

Symptomen schurft kat

De sarcoptesmijt veroorzaakt jeuk bij uw kat, waardoor uw huisdier krabt en likt. De mijt vestigt zich doorgaans rondom de kop. Uw kat krijgt hier kale plekken. Ook kunnen de plekken rood  zijn en er kunnen zich bultjes vormen. Wanneer de besmetting zich uitbreidt en ernstiger wordt, kan uw kat korsten krijgen. Ook kan de huid ontsteken. De schurft kan ook rondom het oog zitten, daarbij vormen zich kale plekken op de oogrand en de oogleden.

Schurft kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat schurft heeft, dan dient u meerdere maatregelen te nemen. De mijt houdt zich namelijk ook schuil in uw gestoffeerde meubelen zoals uw bank, stoelen en een eventueel kleed. Ook de kattenmand en stoffen speeltjes dienen ontsmet te worden. De dierenarts en uw huisarts kunnen hierin adviseren. Om besmetting van andere dieren en mensen te voorkomen, dient u alle adviezen goed op te volgen.  

Schurft kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw kat scabiës heeft? Krijgt hij kale plekken op zijn kop? Een dierenarts kan u aan de hand van een huidschraapsel van uw kat vertellen of uw kat schurft heeft. Daarna zal een dierenarts uw kat de juiste behandeling kunnen bieden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts