U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Spoelwormen kat

Spoelwormen kat

Spoelworm kat; wat is het?

Spoelworm kat De spoelworm is een roze worm die ongeveer 18 centimeter lang kan worden. Deze worm leeft in de dunne darm van uw kat. U kunt deze worm tegenkomen in de ontlasting van uw kat. Ze lijken dan het meest op een dun touwtje. De spoelworm produceert enorm veel eitjes, tot wel 200.000 per dag. Uw kat voert deze eitjes af doormiddel van zijn ontlasting of braaksel. De eitjes van de spoelworm kunt u niet met het blote oog zien. Als zich in de eitjes nieuwe larven ontwikkelen, kunnen deze andere katten besmetten. De meeste katten raken dan ook besmet door het oplikken van de eitjes. Als een eitje eenmaal in het lichaam van uw kat zit, komt de larve vrij. Deze maakt een gaatje in de darmwand en komt zo een bloedvat binnen. De larve laat zich met de bloedstroom meevoeren. Op deze manier kan de larve in de longen, spieren, vetweefsel of de lever van uw kat terecht komen. In alle organen, behalve de longen, komt de larve in een soort ruststand terecht. Dit betekent dat hij zich niet verder zal ontwikkelen. Er kunnen zich op deze plaatsen wel ontstekingen gaan vormen. Wanneer de larve in de longen van uw kat terecht komt, zoekt hij de bronchiën van uw kat op. Dit doet hij zodat uw kat gaat hoesten. Uw kat zorgt er zo voor dat de larve zijn keel bereikt. Wanneer uw kat slikt, zal de larve opnieuw in de darmen van uw kat terecht komen. De darmen hebben het perfecte klimaat voor de larve waardoor hij een volwassen spoelworm kan worden. Deze produceert vervolgens weer 200.000 eitjes per dag. Naast een besmetting via het oplikken van eitjes kan uw kat ook geïnfecteerd raken met spoelwormen doordat hij er mee geboren wordt. De moederkat kan de besmetting al in de baarmoeder doorgeven, maar dit kan ook via de moedermelk gebeuren. Als uw kat niet behandeld wordt voor de spoelworm blijft hij zijn leven lang besmet. Een besmetting kan schade aanrichten bij uw kat. Uw kat kan er zelfs aan overlijden. Ook u kunt besmet raken met spoelwormen.

Symptomen van spoelworm kat

Bij volwassen katten geeft een spoelworminfectie meestal geen symptomen. Dit betekent zeker niet dat hij geen schade aanricht bij uw kat. Uw kat kan ontstekingen krijgen op de plekken waar de larven zich bevinden. Als uw kat veel volwassen spoelwormen in zijn darmen heeft dan veroorzaken deze een verstopping. Dit kan leiden tot het scheuren van de darm, die de dood tot gevolg heeft. Ontwormen is daarom ook erg belangrijk. Een infectie bij een kitten is meestal duidelijker te zien. Besmetting met een spoelworm is levensgevaarlijk voor uw kitten. Een kitten kan direct na zijn geboorte last hebben van diarree, hoesten, uitbraken van wormen, verstoppingen van de darmen en een dikke buik (vol met spoelwormen). Een ernstige besmetting kan zorgen voor het overlijden van uw kitten. 

Wat kunt u zelf doen tegen een spoelworm bij uw kat?

Een spoelworminfectie kunt u natuurlijk het beste voorkomen. Dit kan u doen door uw kat op tijd een wormenkuur te geven. Niet alle kuren zijn geschikt ter voorkoming van een spoelwormbesmetting. Wat kunt u het beste doen? Probeer eens een wormenkuur van Mansonil All Worm Kat of Small Kat. Deze wormenkuur bestaat uit tabletten die uw kat op zal eten als snoepjes. Ook kunt u de kuur gebruiken wanneer uw kat al wel besmet is met een spoelworm. Als uw kat buiten komt is het verstandig uw kat 4 keer per jaar preventief te ontwormen. Als uw kat allen binnen is, is 2 keer per jaar voldoende. Kittens moeten vanaf 4 weken leeftijd elke 2 weken ontwormd worden en vanaf 2 maanden tot 6 maanden elke maand.

Heeft uw kat een spoelworm? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw kat last heeft van spoelwormen? En wilt u liever direct een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u een geschikt ontwormingsschema aanbieden en onderzoeken of uw kat al besmet is met spoelwormen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenarts