U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Staar bij katten

Staar bij katten

Staar bij katten

Staar bij kattenStaar is een aandoening aan de ogen van uw kat. De medische term is Cataract. Staar komt vaak voor bij katten op leeftijd. Toch kan staar ook vanaf de geboorte voorkomen. Als uw kat staar heeft, dan verkleurt de lens van één of beide ogen en wordt deze troebel en grijs van kleur. Meestal betekent dit dat het zicht van uw kat achteruit gaat. De verkleuring van de lens is niet pijnlijk voor uw kat, hij zal hier zelfs niets van voelen. Staar bij katten komt niet vaak voor. Het kan een gevolg zijn van beschadiging aan het oog door een gevecht met een soortgenoot of een ander soort trauma. Staar kan langzaam verergeren, maar kan er ook voor zorgen dat uw kat binnen enkele weken niets meer ziet. Uw kat kan blind worden. Niet alle verkleuringen van de lens zijn ‘echte’ staar. Soms is er sprake van fysiologische staar. Dit wil zeggen dat de kat zijn zicht behoudt. De dierenarts kan de staar van uw kat beoordelen.

Symptomen staar bij katten

Bij staar verkleurt de lens van uw kat. Deze wordt troebel en grijs. Meestal vermindert het gezichtsveld van uw kat wat gedragsveranderingen met zich mee kan brengen. Uw kat kan zich bijvoorbeeld ineens stoten tegen de tafel maar ook extra angstig of gestrest zijn. Dit gebeurt meestal alleen wanneer er plotselinge staar optreedt.

Wat kunt u zelf doen tegen staar bij katten?

Aan staar kunt u niets doen. Als uw kat staar krijgt door ouderdom, dan kan uw kat hier vaak prima mee leven. Het zicht verslechtert dan namelijk ook langzaam zodat uw kat kan wennen aan de situatie. Dit geldt ook voor katten die met staar geboren worden; zij zijn namelijk niet anders gewend en kunnen meestal prima functioneren. Ontstaat de staar plotseling en ziet uw kat ineens niets meer? Dan kan uw kat zich anders gedragen en zich bijvoorbeeld vaak stoten of ineens van de tafel of bank vallen. Uw kat heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Probeer hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Verplaats bijvoorbeeld geef meubels en zorg dat er geen situaties ontstaan waardoor uw kat nog meer stress krijgt.

Staar bij katten? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Herkent u één van de symptomen van staar bij uw kat? Twijfel niet en maak een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan de staar beoordelen en u advies voor thuis geven. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering