U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Sterilisatie kat problemen

Sterilisatie kat problemen

Sterilisatie kat problemen; wat zijn het?

Sterilisatie kat problemenLaat u uw poes steriliseren of niet? Dit is een belangrijke vraag die u uzelf moet stellen als poezeneigenaar. Wat zijn de voor- en nadelen en wat houdt een sterilisatie nu eigenlijk in? Sterilisatie kan twee dingen betekenen. Het kan zijn dat alleen de eierstokken van uw poes verwijderd worden. Ook kunnen de eierstokken en de baarmoeder verwijderd worden. De baarmoeder heeft na een sterilisatie van uw poes geen enkele functie meer. U kunt uw poes laten steriliseren zodra ze 6 maanden oud is. Ze is dan geslachtsrijp. Als u besluit uw poes te laten steriliseren, dan kunt u de kans op een aantal ziekten verkleinen en soms zelf voorkomen. Zo kan uw poes geen baarmoederontsteking meer krijgen. Uw poes zal ook niet meer krols worden en kan niet zwanger raken. Dit voorkomt ongewenste kittens. Een gesteriliseerde poes heeft ook minder kans op het krijgen van melkkliertumoren en suikerziekte. Problemen na een sterilisatie komen bijna niet voor. Uw poes zal na de operatie snel weer de oude zijn. Ze heeft een wondje op haar buik, deze kan soms gaan ontsteken. Deze kans is groter als uw poes steeds likt of krabt aan de wond. Ook verandert de stofwisseling van uw poes na een sterilisatie. Ze kan dus last krijgen van overgewicht. Bij voorkomende klachten na een sterilisatie kunt u altijd contact opnemen met een dierenarts.

Symptomen van problemen na sterilisatie kat  van poezen

Uw poes kan dikker worden. Ze kan zelf overgewicht krijgen. Het is belangrijk dat u het voer van uw poes aanpast na een sterilisatie. Naast overgewicht kan uw poes last krijgen van de wond op haar buik. Ze kan hier aan gaan krabben of likken. De wond kan ontsteken, u kunt dit zien doordat de wond rood wordt en soms opzwelt. 

Wat kunt u doen tegen problemen na sterilisatie van uw poes?

Na een sterilisatie kunt u de wond van uw poes in de gaten houden. Zo kunt u een eventuele ontsteking vroeg opmerken en een dierenarts inschakelen. Om te voorkomen dat uw poes overgewicht krijgt, kunt u haar minder brokjes geven. U kunt er ook voor kiezen om speciale voeding aan te bieden. Zo kunt u Royal Canin Young Female proberen of Purina ONE sterilcat proberen. Beide producten zijn speciaal ontwikkeld om aan de behoeften van een gesteriliseerde poes te voldoen.

Heeft uw kat problemen na sterilisatie? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Herkent u één van de problemen na een sterilisatie? En maakt u zich zorgen over uw poes? U kunt dan meteen contact opnemen met een dierarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de oorzaak van de problemen vaststellen en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts