U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Stress bij katten

Stress bij katten

Stress bij katten; wat is het?

Stress bij kattenStress kan letterlijk vertaald worden als spanning. Stress is een reactie van het lichaam van uw kat op een situatie of prikkel. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam en kan onderverdeeld worden in twee soorten. Uw kat kan positieve stress en negatieve stress ervaren. Als u met uw kat aan het spelen bent en uw kat krijgt het speeltje niet te pakken, dan ervaart uw kat positieve stress. Deze vorm van stress zorgt voor een verhoogde prestatie en alertheid. Als uw kat positieve stress ervaart, betekent dit dat de stresssituatie van korte duur is.
Als uw kat gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan stress, spreken we van chronische stress. Deze vorm van stress is altijd negatief. Negatieve stress kan komen doordat uw kat gedurende lange tijd geen grip heeft op zijn leven. Hij weet niet wat er gaat gebeuren en er is veel onzekerheid. Negatieve stress kan veel invloed hebben op uw kat, zowel psychisch als lichamelijk. Uw kat kan probleemgedrag vertonen zoals blazen en krabben. Ook kan uw kat zijn behoefte in uw huis doen terwijl hij gewoon zindelijk was. Een kat is een gewoonte dier. Uw kat kan dus ook gemakkelijk stress ervaren door een verandering in zijn dagelijkse structuur. Zo kan een verhuizing of een nieuw gezinslid voor stress zorgen. Daarnaast kunnen lichamelijke klachten ook een reden zijn voor stress. Denk hierbij aan een chirurgische ingreep, maar ook aan overgewicht

Symptomen stress bij katten

Als uw kat stress ervaart, kan hij dit op verschillende manieren uiten. U kunt gedragsveranderingen waarnemen zoals het kauwen op kleding en het urineren in de woonkamer. Ook kan uw kat zijn vacht overdreven goed verzorgen of juist helemaal niets meer aan verzorging doen. Het weigeren van eten is ook een symptoom van stress bij uw kat. 

Stress bij katten? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Staat uw kat onder voortdurende stress? Ziet u één van de symptomen van chronische stress bij uw kat? U kunt meteen een afspraak maken met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. Een dierenarts kan samen met u bekijken welke situatie stress veroorzaakt bij uw kat en u allerlei handige tips geven zodat uw kat zich snel weer prettig voelt. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts