U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Suikerziekte kat

Suikerziekte kat

Suikerziekte kat; wat is het?

Suikerziekte katDe medische term voor suikerziekte is Diabetes Mellitus. Helaas komt suikerziekte relatief vaak voor bij katten. Meestal wanneer er sprake is van ouderdom, overgewicht of een alvleesklierontsteking. Suikerziekte betekent dat het lichaam van uw kat de suikers niet meer uit de bloedbaan naar de weefsels en organen kan transporteren. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel verstoord. Normaal gesproken zorgt de alvleesklier voor de productie van insuline. Insuline is erg belangrijk voor uw kat. Suikers komen via verschillende soorten voedsel in de bloedbaan van uw kat terecht. Insuline zorgt ervoor dat deze suikers (glucose) vanuit de bloedbaan in het lichaam terecht komen zodat het lichaam deze bloedsuikers kan gebruiken als brandstof. Wanneer het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt of niet goed reageert op deze insuline, dan raakt de bloedsuikerspiegel uit balans. Bij een verstoorde balans in de bloedsuikers spreek je dus van suikerziekte. Een erg hoge bloedsuikerspiegel kan ernstige complicaties veroorzaken zoals insulten en coma. We noemen dit hypoglykemie.

Suikerziekte kat: symptomen

Suikerziekte zorgt voor een verstoorde balans in de bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat het lichaam de suikers niet kan gebruiken als brandstof. Uw kat wordt dus erg moe, sloom en slaapt veel. Ook drinkt en plast hij meer. Daarnaast neemt de eetlust van uw kat toe, maar tegelijkertijd vermagert hij alleen maar. Zwakke achterpoten zijn eveneens een symptoom van suikerziekte. Dit komt door zenuwbeschadigingen in het lichaam. Onbehandelde suikerziekte kan de dood als gevolg hebben voor uw kat. Raadpleeg dus altijd een dierenarts of dierenkliniek als u suikerziekte bij uw kat vermoedt.

Suikerziekte kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat suikerziekte heeft, dan kunt u zelf niet veel doen. Althans, er zijn geen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen suikerziekte. Als er suikerziekte is vastgesteld bij uw kat, dan heeft uw huisdier waarschijnlijk insuline injecties nodig die u aan hem kunt geven. Uw dierenarts bepaalt de dosering insuline die uw kat nodig heeft. Soms is het mogelijk dat u het glucosegehalte thuis test zodat uw kat niet steeds naar de dierenarts hoeft. 
Om suikerziekte te voorkomen, is het belangrijk dat u let op de voedingsbehoefte van uw kat. Geef uw kat nooit te veel eten want overgewicht kan naast andere klachten ook suikerziekte veroorzaken. 

Suikerziekte kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u suikerziekte bij uw kat? Twijfel dan niet maar zoek meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan suikerziekte vaststellen met bloedonderzoek. Daarna kan uw kat behandeld worden met insuline injecties. Uw dierenarts begeleidt u natuurlijk ook, zo kunt u leren hoe u uw kat thuis kunt injecteren. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering