U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Teek bij kat

Teek bij kat

Teken bij kat; wat zijn het?

Teek bij katTeken zijn bloedzuigende parasieten. Heeft uw kat een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Zorg er hierbij wel voor dat u de hele teek verwijdert en dat er niets achterblijft. Het gedeelte van de teek dat u ziet, is het lichaam. De kop van de teek zit in de huid van uw kat. Hiermee kan de teek zich direct voeden met bloed. Teken kunnen ziekten met zich meedragen en uw kat hiermee besmetten. Bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Teken bevinden zich voornamelijk in laag struikgewas. Als uw kat vaak naar buiten gaat, is de kans dan ook groot dat uw kat te maken krijgt met deze parasiet. Teken komen het hele jaar door voor, zelfs in de winter. Vooral in de periode van maart tot en met oktober zijn  teken actief. U kunt met een tekenhaak zelf een teek verwijderen maar u kunt dit ook door een dierenarts laten doen.

Symptomen van teken bij kat

Uw kat kan zichzelf krabben of bijten op één dezelfde plek. Daarnaast kunt u de teken voelen en zien zitten. Controleer de vacht van uw kat dan ook regelmatig. 

Wat kunt u zelf doen tegen teken bij uw kat?
Als uw kat vaak naar buitengaat, is het belangrijk om uw kat te controleren op teken. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans op ziekteoverdracht klein. Voelt u een bultje? Kijk dan of dit een teek is. Er zijn verschillende manieren om zelf een teek te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met de O’Tom tekenhaak. Na het verwijderen van de teek mag u de plek ontsmetten. Let er wel op dat u de hele teek verwijdert en er niets achterblijft. Ook zijn er een aantal producten zoals Frontline Combo, Frontline Spot-On Frontline spray en Demavic pipetten om te voorkomen dat uw kat teken krijgt.

Heeft uw kat vaak last van teken? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Vindt u het eng om zelf een teek te verwijderen en laat u dit liever over aan een dierenarts? Maak dan een afspraak met een dierenarts. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts