U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Toxoplasmose kat

Toxoplasmose kat

Toxoplasmose kat; wat is het?

Toxoplasmose katDe juiste benaming voor toxoplasmose is eigenlijk Toxoplasmose Gondii. Toxoplasmose is de naam van een parasiet die elk dier maar ook de mens kan infecteren. De parasiet kan echter alleen in het lichaam van een kat of een katachtige zijn levenscyclus afronden. Uw kat kan de eitjes van de toxoplasmose uitscheiden. Dit doen ze via hun ontlasting. Hierdoor kunnen andere dieren en mensen geïnfecteerd raken met de parasiet; dieren doordat ze snuffelen in of eten van de ontlasting van uw kat en wij bijvoorbeeld door het verschonen van de kattenbak. Toxoplasmose geeft meestal geen ernstige symptomen. Voor zwangere vrouwen en een ongeboren foetus kan toxoplasmose echter wel erg gevaarlijk zijn. Daarom wordt altijd geadviseerd om geen kattenbak te verschonen tijdens de zwangerschap en om handschoenen tijdens het tuinieren te dragen.

Symptomen toxoplasmose kat

De meeste katten vertonen geen symptomen als zij toxoplasmose hebben. Gebeurt dit wel, dan zijn de cellen van de longen en lever waarschijnlijk geïnfecteerd. Uw kat kan lusteloos worden, een verminderde eetlust hebben, ontstoken ogen krijgen en een longinfectie. In erg zeldzame gevallen kan een kat overlijden aan toxoplasmose.

Toxoplasmose kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat geïnfecteerd is en symptomen van toxoplasmose vertoont, dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De kans dat uw kat geneest, is groot maar vaak is daarbij wel een antibioticakuur nodig. Is uw kat besmet? Laat andere katten en mensen dan niet met de ontlasting van uw kat in aanraking komen. Zo voorkomt u dat de toxoplasmose zich verder uitbreidt. De dierenarts kan u hier verder in adviseren.

Toxoplasmose kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft u een het vermoeden dat uw kat toxoplasmose heeft? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw huisdier? Neem dan altijd contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw kat onderzoeken en een eventuele antibioticakuur voorschrijven. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering