U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Trombiculose bij katten

Trombiculose bij katten

Trombiculose bij katten; wat is het?

Trombiculose bij kattenTrombiculose wordt ook wel herfstmijt genoemd. Door de larf van deze mijt kan uw kat huidproblemen krijgen. De larf zorgt ervoor dat uw kat last heeft van jeuk. De larven van deze mijt kruipen over de grond en komen in Nederland voor op kalkhoudende grond. De larven zijn vooral te vinden in weilanden langs het water. Trombiculose komt vooral in de maand augustus voor en wordt daarom ook wel de oogstmijt genoemd. De larven zitten in het gras en in lage struiken en kruipen in de vacht van uw kat. Als de larven de huid van de kat aanraken, zorgt dit voor irritatie en hevige jeuk. De mijt zelf kunt u alleen zien als ze bij elkaar zitten, ze zijn oranje van kleur.

Symptomen trombiculose bij katten

Doordat de larven de huid irriteren en hevige jeuk veroorzaken, zal uw kat zich vaker wassen, bijten en krabben. Op de huid zelf ziet u rode plekjes ontstaan. De jeuk is soms zo heftig dat katten zich helemaal kaal likken.

Trombiculose bij katten; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat last heeft van de trombiculose, dan kunt u vlooienmiddelen gebruiken. Deze doden vaak de oogstmijt. Er is wel kans dat uw kat opnieuw besmet raakt. Weet u dat de oogstmijt bij u in de buurt is gesignaleerd? Dan kunt u ervoor kiezen om uw kat in deze periode binnen te houden om zo trombiculose te voorkomen. Ook kunt u uw kat preventief behandelen met vlooienmiddelen. Bijt, krabt of likt uw kat overdreven vaak, dan adviseren wij u om een afspraak te maken met een dierenarts.

Trombiculose bij katten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw kat last heeft van trobiculose? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. In sommige gevallen krijgt uw kat antibotica en een kraag tegen het likken en bijten in de vacht. Vind hier een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Zoek een dierenarts