U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Tumor bij katten

Tumor bij katten

Tumor bij katten; wat is het?

Tumor bij kattenTumoren bij katten zijn gezwellen. Heeft uw kat last van knobbeltjes? Dit kunnen goedaardige of kwaadaardige tumoren zijn. Goedaardige tumoren bij uw kat kunnen geen kwaad. Deze tumoren verspreiden zich niet in het lichaam van uw kat. Kwaadaardige tumoren worden via het bloed of lymfe verspreid, hierdoor kunnen uitzaaien van de tumoren ontstaan. Tumoren kunnen kanker gezwellen zijn. Het is niet bekend waarom cellen zich sneller delen waardoor tumoren ontstaan. Iedere kat kan tumoren krijgen, maar vooral oudere katten hebben vaker last van tumoren. Katten met weinig haar, hebben een vergrote kans op tumoren op de huid. Controleer uw kat regelmatig op bultjes. Vertrouwt u een bultje niet of gedraagt uw kat zich anders dan normaal, neem dan contact op met een dierenarts bij u in de regio. Het tijdig ontdekken van kwaadaardige tumoren is namelijk erg belangrijk. Dit vergroot de overlevingskans van uw kat. Omdat katten ziekten goed kunnen verbergen worden tumoren vaak in een laat stadium ontdekt.

Tumor bij katten; symptomen

Sommige tumoren kunt u voelen bij uw kat. Er zijn klachten die kunnen wijzen op kwaadaardige tumoren. Uw kat kan koorts hebben en last hebben van bloedarmoede, een vergrote lever en/of milt. Ook gewichtsverlies, braken en diarree kunnen op een tumor wijzen.  Een tumor in de bek van uw kat kunt u zien. Daarnaast kan het speeksel van uw kat bloed bevatten, de tanden en kiezen (gebitsproblemen) kunnen los gaan zitten en op den duur uitvallen. Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kat? Maak dan een afspraak met een dierenarts bij u in de regio.

Tumor bij katten; wat kunt u zelf doen?

Helaas kunt u zelf heel weinig doen als uw kat tumoren heeft. Het is altijd belangrijk om de gezondheid van uw kat regelmatig te controleren. Laat uw kat daarom jaarlijks controleren bij een dierenarts.

Heeft uw kat een tumor? Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Tumoren zijn in een vroeg stadium beter te behandelen dan in een laat stadium. Voelt u een tumor bij uw kat? Wacht niet af en maak een afspraak met een dierenarts. De dierenarts neemt een biopsie van de tumor en zal een bloedonderzoek doen. Daarna zal er bekeken worden of en hoe uw kat behandeld zal worden.  Is er sprake van een kwaadaardige tumor en is genezing niet mogelijk? Dan zal de dierenarts medicatie voorschrijven waardoor uw kat zo min mogelijk pijn heeft. Hier vindt u een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts