U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Uitdroging kat

Uitdroging kat

Uitdroging kat; wat is het?

Uitdroging katElke kat heeft vocht nodig. De benodigde hoeveelheid vocht is voor iedere kat verschillend. Hoeveel vocht uw kat nodig heeft, is afhankelijk van zijn lichaamsgewicht, lichaamsbeweging en de omgevingsfactoren. Zo drinkt uw kat in de zomermaanden meer dan in de wintermaanden. Krijgt uw kat te weinig water binnen? Dan kan hij uitdrogen. Als uw kat uitgedroogd is dan is zijn tandvlees droog en kleverig. Ook wordt de huid minder elastisch. Zo blijft de huid langere tijd omhoog staan als u er in knijpt. Uw kat kan overlijden als de uitdroging ernstige vormen aanneemt. Ook kunnen ziekten en andere lichamelijke klachten een oorzaak van de uitdroging zijn. Als uw kat gedurende langere periode last heeft van diarree en braken is de kans op uitdroging groot. Ook kan uitdroging ontstaan door te weinig drinken en veel plassen. Vooral bij kittens is de kans op uitdroging groot. Het is belangrijk om de waterbehoefte van uw kat in de gaten te houden. Zo kunt u uitdroging voorkomen.

Symptomen van uitdroging bij de kat

Als u de waterbehoefte van uw kat goed in de gaten houdt, dan kunt u merken dat uw kat minder drinkt. Hij kan bijvoorbeeld zijn bak niet leeg drinken, er kan dan sprake zijn van een lichamelijk ongemak waardoor uw kat niet wil drinken. Als uw kat uitdroogt, verandert zijn tandvlees. Normaal is dit vochtig, bij uitdroging is het tandvlees droog. Ook wordt de huid van uw kat minder elastisch. Als u uw kat in zijn vel knijpt dan blijft de huid (langer) omhoog staan.  

Wat kunt u zelf doen tegen uitdroging bij uw kat?

Het is belangrijk dat u uw kat genoeg laat drinken. Zo voorkomt u dat uw kat uitdroogt. Als uw kat dreigt uit te drogen door langdurige diarree kunt u hem anti diarree middelen geven. Wordt de uitdroging door braken veroorzaakt? Dan kunt u hem iets geven tegen de misselijkheid en het braken.  

Heeft uw kat last van uitdroging? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw kat last heeft van uitdroging? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts de oorzaak van de uitdroging onderzoeken en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio

Zoek een dierenarts