U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Vachtmijt kat

Vachtmijt kat

Vachtmijt kat; wat is het?

Vachtmijt katVachtmijt wordt ook wel Cheyletiella genoemd. Het is een spinachtig diertje dat op de vacht van uw kat leeft. Deze mijt komt niet op de grond of in uw huis terecht. De vachtmijt blijft zijn hele leven in de vacht van uw kat. Besmetting met de cheyletiella mijt veroorzaakt een soort roos bij uw kat. Er ontstaan schilfertjes tussen de haren. Als uw kat ernstige huidschilfers heeft, kan de mijt zich ook aan de schilfers vast hechten. Het is een erg besmettelijke aandoening. Kittens kunnen in het nest al besmet raken. De schilfertjes kunt u niet uit de vacht van uw kat kammen. Deze aandoening wordt ook wel eens “wandelende roos” genoemd. Uw kat kan last krijgen van jeuk, maar dit hoeft niet. Een besmetting is goed te behandelen. Ook u kunt rode bultjes en jeuk van de cheyletiella mijt krijgen.

Symptomen vachtmijt kat

Het kan lijken alsof uw kat roos heeft. Hij heeft witte schilfertjes tussen zijn haren. Deze schilfers laten zich niet verwijderen door het kammen of borstelen van de vacht van uw kat. De schilfertjes zitten meestal op de nek, kop en de romp van uw kat. Uw kat kan kaal worden op de besmette plaatsen. Vaak ziet de huid er in eerste instantie normaal uit. Maar als uw kat veel jeuk heeft door de vachtmijt, dan kunnen er rode bultjes of wondjes ontstaan door het krabben. Uw kat kan zijn vacht vaker schoon likken, dit doet hij tegen de schilfering maar het kan ook helpen tegen de jeuk.  

Vachtmijt kat; wat kunt u zelf doen?

Een besmetting met de vachtmijt kan veel ongemak veroorzaken bij uw kat. Gelukkig zijn er diverse middelen verkijgbaar waarmee u uw kat eenvoudig kunt behandelen én beschermen tegen parasieten, waaronder de vachtmijt.

Vachtmijt kat? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Lijkt het alsof uw kat roos heeft? Dan is de kans groot dat uw dier besmet is met vachtmijt. U kunt eerst zelf proberen om uw kat te behandelen. Treedt er geen verbetering op of maakt u zich zorgen? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts