U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Vachtproblemen kat

Gerelateerde informatie

Vachtproblemen kat

Vachtproblemen kat; wat zijn het?

Vachtproblemen kat Vachtproblemen bij de kat komen vaak voor. Het is belangrijk dat de vacht van uw kat in goede conditie is. Een gezonde vacht beschermt de huid van uw kat. De kat wast dagelijks haar vacht zelf. Heeft een kat last van zijn mond of tong, dan zal de kat zijn vacht minder goed wassen. Klitten in de vacht van uw kat zijn ook een probleem. Borstel daarom regelmatig de vacht van uw kat. U kunt dit het beste al doen vanaf dat uw kat een kitten is. Zo kan uw kat wennen aan het borstelen. Langharige katten, zoals Perzische katten hebben vaker last van vachtproblemen en klitten. Katten met overgewicht hebben ook meer last van klitten. Sommige plekken kunnen zij moeilijk schoon en klitvrij houden.

Welke problemen kunnen er ontstaan als uw kat klitten heeft? Klitten zijn pijnlijk voor uw kat. De vacht van uw kat beschermt de huid. Vachtproblemen kunnen een ontsteking van de huid of eczeem veroorzaken. Bij te veel klitten, is het noodzakelijk om de vacht van uw kat te scheren.

Vachtproblemen kat; wat zijn de symptomen

Heeft uw kat vlooien? Dan zal uw kat vaker in haar vacht gaan bijten en likken. Hierdoor kunnen er klitten ontstaan. Vaak is een vachtprobleem goed te zien. De haren van uw kat glanzen niet, de vacht voelt anders aan en u ziet de klitten.

Vachtproblemen kat; wat kunt u zelf doen?

Om de vacht van uw kat in goede gezondheid te houden kunt u de kat borstelen. Er zijn ook shampoos te koop die de vacht van uw kat laten stralen. Voorkom vlooien of andere parasieten, zodat uw kat niet te veel zijn haren gaat wassen. Houd uw kat op gewicht. Dikkere katten kunnen zich moeilijker wassen. Oudere katten die last van artrose hebben, dit is een slijtage van de gewrichten, hebben moeite met zichzelf schoon te houden. Er bestaat speciale voeding voor katten die last hebben van artrose. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de klacht artrose.

Vachtproblemen kat? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Vindt u het moeilijk om de vachtproblemen van uw kat te behandelen? Reageert uw kat agressief bij het borstelen of kammen van de haren? Krijgt u hierdoor niet de klitten uit de vacht van uw kat? De dierenarts zal de oorzaak van het klitten onderzoeken en zal deze verwijderen. Daarnaast geeft de dierenarts u advies hoe u klitten bij uw kat kan voorkomen. Hier vindt u direct een dierenarts  of dierenkliniek bij u in de buurt. 

Zoek een dierenarts