U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Vetbult kat

Gerelateerde informatie

Vetbult kat

Vetbult kat; wat is het?

Vetbult katHeeft uw kat vetbulten? Dit noemen we ook wel vettumoren. Vettumoren kunnen op één of meerdere plaatsen op het lichaam van uw kat voorkomen. Deze aandoening is bij katten erg zeldzaam. De meeste vettumoren zijn goedaardig. Dit betekent dat ze langzaam groeien en dat er geen uitzaaiingen ontstaan. Goedaardige vettumoren zijn niet levensbedreigend. Een goedaardige vettumor kan dan ook gewoon blijven zitten.

Vetbult kat; wanneer verwijderen?

Soms kunnen de vetbulten voor overlast zorgen. De vetbult kan bijvoorbeeld in de oksel van uw kat zitten. Hierdoor kan uw kat niet makkelijk meer bewegen. Dit zou een reden kunnen zijn om de tumor wel te laten verwijderen. Ook als uw kat veel likt, krabt of schuurt op de plek van de tumor kan het verstandig zijn de tumor te verwijderen. Een vettumor kan echter ook kwaadaardig zijn. Dit betekent dat hij meestal snel groeit, organen van uw kat beschadigt en uitzaaiingen veroorzaakt. Een kwaadaardige vettumor kan levensbedreigend zijn. Behandeling door een dierenarts is dan ook noodzakelijk. Als uw kat een kwaadaardige vettumor heeft, dan heeft hij kanker.

Vetbult kat; wat zijn de symptomen?

Een vettumor is een vetbult die overal op het lichaam van uw kat kan voorkomen. De vettumor zit meestal net onder de huid van uw kat. Hij bestaat uit vet. De symptomen van een goedaardige vettumor en kwaadaardige vettumor lijken op elkaar. U kunt een bult of meerdere bulten op het lichaam van uw kat vinden. De bult kan groot of klein zijn en verschillend van vorm. Als de vettumor van uw kat snel groeit of van vorm of hardheid verandert, zijn dit redenen om de tumor te verwijderen. Daarnaast kan uw kat hinder van de bult ondervinden door schuren, likken of krabben aan de tumor. Dit kan ook een reden zijn om een chirurgische ingreep te doen. Is de tumor kwaadaardig? Dan kunnen er symptomen van kanker ontstaan. U kunt deze symptomen bekijken door op de link van kanker te klikken.

Vetbult kat; wat kunt u zelf doen?

Een vettumor verdwijnt niet zomaar. Als uw kat er geen last van heeft en de vettumor zijn vorm en grootte behoudt, is dit meestal niet nodig. Om er voor te zorgen dat uw kat genoeg weerstand heeft kunt u uw kat net iets extra`s geven. Ook kun u de gezondheid van zijn vacht en huid optimaal ondersteunen. Vraag altijd deskundig advies bij de dierenarts om problemen uit te sluiten.

Heeft uw kat een vettumor? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kat een vettumor? Vertrouwt u deze bult niet doordat hij bijvoorbeeld van vorm verandert of gewoon omdat u zich zorgen maakt? Maak dan een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de vettumor samen met u in de gaten houden. U kunt uw kat eventueel maandelijks op controle laten komen om de vettumor opnieuw te laten bekijken. De dierenarts kan door middel van een biopsie bepalen of het om een goedaardige of kwaadaardige dikte gaat. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts