U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Virus kat

Virus kat

Virus kat; wat is het?

Virus katEen virusinfectie bij uw kat wordt veroorzaakt door een micro organisme dat zich in cellen vermenigvuldigt. Dit kleine organisme zorgt voor verandering van de stofwisseling. Het kleine organisme dat een virusinfectie veroorzaakt kan alleen gezien worden met een microscoop. Er zijn verschillende soorten virusinfecties bij katten. De niesziekte is één van de meest gevreesde virusinfecties bij een kat. Dit omdat de niesziekte dodelijk kan zijn. Ook kattenziekte is een virusinfectie. Kattenaids ontstaat eveneens door een virus. Kattenaids wordt ook wel Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) genoemd. Iedere kat kan dit virus krijgen. Het vaststellen van kattenaids kan door het doen van een bloedtest. De virusinfectie wordt veroorzaakt door een virus dat erg lijkt op het Hiv-virus. Dit virus wordt overgebracht door bloedcontact met andere katten. Het overbrengen van bloed gebeurt meestal door vechtpartijen. Ook door paren kan kattenaids overgebracht worden van kater naar poes. De moederpoes infecteert haar kittens door de placenta en moedermelk.

Virus kat; de symptomen 

Als het lijkt alsof uw kat verkouden is en veel niest en snottert, dan is het mogelijk dat uw kat de niesziekte heeft. Ook kan uw kat rode ogen hebben en koortsig zijn. Het is belangrijk dat er bij deze symptomen contact wordt opgenomen met een dierenarts. Braakt uw kat veel en is uw kat aan de diarree? Heeft uw kat minder eetlust en koorts? Dit zijn enkele symptomen van de kattenziekte. Deze virusinfectie kan dodelijk zijn voor uw huisdier. Neem direct contact op met een dierenarts voor het maken van een afspraak. Bij kattenaids tast de virusinfectie het afweersysteem aan. In eerste instantie zult u niet merken dat uw kat ziek is. In een later stadium zal uw kat sneller ziek worden en vatbaarder zijn, last krijgen van koorts, ontstoken ogen en minder eetlust hebben. De klachten nemen in later stadium steeds meer toe. Het is altijd belangrijk om de gezondheid van uw kat in de gaten te houden. Denkt u dat uw kat kattenaids heeft? Maak dan een afspraak met een dierenarts. 

Virus kat; wat kunt u zelf doen? 

Het is erg lastig om virusinfecties te voorkomen. Het is aan te raden om uw kat jaarlijks  in te laten enten. Door inenting is uw kat minder vatbaar voor virusinfecties.  Om kattenaids te voorkomen kunt u uw kat binnenhouden. De niesziekte wordt vooral verspreid in de lucht en steekt vooral de kop op in kattenpensions en andere plaatsen waar veel katten bij elkaar zitten.

Virus kat. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

Een goede gezondheid van uw kat is belangrijk. Laat uw kat jaarlijks controleren bij een dierenarts. Bij het vermoeden van een virusinfectie dient u contact op te nemen met een dierenarts. Aan de hand van een bloedonderzoek zal blijken welke virusinfectie uw kat heeft. Hier vindt u een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

 Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering