U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Wormen kat

Wormen kat

Wormen kat; wat zijn het?

Wormen kat Katten kunnen last hebben wormen. Deze wormen zitten vaak in de darmen van uw kat. De meest voorkomende wormen zijn rondwormen, spoelwormen en nematoden. Ook kan uw kat lintwormen hebben. Besmetting met deze wormen kan ontstaan door andere besmette katten. Dit gebeurt meestal via de ontlasting. De wormen kunnen eveneens via besmet vlees in de darmen terecht komen. Lintworm wordt overgedragen door vlooien. Het is belangrijk dat u uw kat ontwormt, omdat ook u en uw kinderen besmet kunnen raken.

Wormen kat; de symptomen

Als uw kat last heeft van spoelwormen dan zijn er geen verschijnselen. Wel kunt u het zien in de ontlasting van uw kat. Is er sprake van een ernstige besmetting, dan kan uw kat diarree krijgen en braken. Uw kat zal hierdoor afvallen. Wormen komen vaker voor bij jonge katjes. Heeft uw kat last van bloederige diarree? Dan kan uw kat last hebben van zweepwormen of haakwormen. Bij lintwormen zijn er ook geen verschijnselen. Wel lijkt het alsof uw kat rijstkorreltjes in de ontlasting heeft. 

Wormen kat; wat kunt u zelf doen?

Om wormen te voorkomen, is het belangrijk dat er in uw tuin geen uitwerpselen van andere katten  liggen. Het ontvlooien van uw kat kan lintworm tegengaan. Daarnaast zijn er verschillende ontwormingstabletten verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld Mansonil All Worm Cat. Deze tabletten kunt u gebruiken bij spoel- en lintwormen. Mansonil All Worm Large Cat is geschikt voor katten vanaf 6 kilogram en ook te gebruiken bij spoel- en lintwormen.

Wormen kat. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek

De dierenarts kan al snel erachter komen of uw kat last heeft van wormen. Als de dierenarts twijfels heeft of niet weet om welke worm het gaat, kan er besloten worden om de ontlasting van uw kat te onderwerpen aan een microscopisch onderzoek. Er zijn verschillende wormenpillen verkrijgbaar. Bij lintworm wordt niet alleen de worm gedood, maar zal er ook een vlooienbehandeling gestart worden. Heeft uw kat haak- of zweepwormen en bloed in de ontlasting? Dan kan het noodzakelijk zijn dat uw kat naast antibiotica ook een infuus krijgt tegen uitdroging. De meeste katten komen van wormen af. Jonge katjes moeten vroegtijdig worden behandeld, is dit niet het geval dan kunnen zij doodgaan. Wilt u meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de regio? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts