U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Ziekte van Cushing kat

Gerelateerde informatie

Ziekte van Cushing kat

Ziekte van Cushing kat; wat is het?

Ziekte van Cushing katHet lichaam van uw kat maakt normaal gesproken zelf glucocorticosteroïden aan. Dit zijn prednisonachtige stoffen. Als uw kat de ziekte van Cushing heeft, dan maakt het lichaam teveel glucocorticosteroïden aan. Er vindt overproductie plaats. Het belangrijkste glucocosteroïd is cortisol. De hypofyse is een orgaan dat in de hersenen van uw kat ligt. Deze regelt de aansturing van de bijnieren. De bijnieren produceren cortisol. Als de communicatie tussen de hypofyse en de bijnieren verstoord is, kan de ziekte van Cushing ontstaan.

Ziekte van Cushing kat: oorzaken

De ziekte van Cushing kan op drie manieren ontstaan.

  1. De hypofyse communiceert niet goed en zorgt voor een overproductie in de bijnieren, dit wordt meestal veroorzaakt door een tumor in de hypofyse van uw kat.
  2. Ook kunnen de bijnieren zelf niet goed functioneren, ze zorgen dan zelf voor de overproductie. Dit wordt meestal veroorzaakt door een tumor in de bijnieren.
  3. Daarnaast kan uw kat verschijnselen van de ziekte van Cushing krijgen als hij langdurig behandeld is met prednison. De ziekte van Cushing is een ernstige aandoening die zeker begeleiding van een dierenarts vraagt. Uw kat kan dus een tumor hebben en moet hier misschien aan geopereerd worden. Aan de oorzaak van de ziekte van Cushing kan uw kat overlijden.

Ziekte van Cushing kat; de symptomen 

Uw kat zal veel drinken en plassen. Ook krijgt hij een grotere eetlust en kan zijn buik dik worden. De spierenmassa van uw kat kan afnemen, hij zal dus slapper worden in zijn spieren. Ook kan uw kat sloom worden en kortademig. Daarnaast kan uw kat vachtproblemen krijgen, dit kan een dunne vacht, dunne huid, ontstekingen of pigmentvlekken zijn. Tevens kan de ziekte van Cushing diabetes veroorzaken, dit kunnen bijkomende klachten zijn. 

Ziekte van Cushing kat; wat kunt u zelf doen?

Als uw kat de ziekte van Cushing heeft, dan heeft hij zeker onderzoek van een dierenarts nodig. U kunt uw kat wel ondersteunen door de symptomen van de ziekte van Cushing tegen te gaan. Zo kunt u uw kat de brokjes van Josera Catelux te eten geven. Deze zorgen voor een soepele huid en een gezonde vacht. Daarnaast kunt u het voedingssupplement van Feline geven. Dit product zorgt voor een gezond immuunsysteem en een goede weerstand van uw kat.

Ziekte van Cushing kat. Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw kat de ziekte van Cushing heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan door middel van een urine onderzoek uitsluiten of uw kat de ziekte van Cushing heeft. Afhankelijk van de oorzaak zal uw dierenarts een behandeling adviseren. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering