U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Abces cavia

Abces cavia

Abces cavia; wat is het?

Een abces bij de cavia ziet er uit als een bult. Het is eigenlijk een holte, die door bacteriën gecreëerd is. Deze vult zich in het proces met etter (pus). Als uw cavia een abces heeft, dan wordt dit veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën zijn het lichaam vaak binnengekomen via een vreemd voorwerp van buitenaf. Inwendige abcessen kunnen ontstaan in de lymfeknopen. Abcessen bij de cavia kunnen overal in het lichaam ontstaan. Ook in de kaak van de cavia door gebitsproblemen bijvoorbeeld. Een abces zal uiteindelijk knappen zodat de etter er uit kan. Soms moet de dierenarts een abces open maken. Vaak krijgt een cavia ook antibiotica om de ontsteking tegen te gaan.

abces cavia

Abces cavia: oorzaken

Een abces bij uw cavia is erg vervelend en pijnlijk. Er zijn verschillende plekken op het lichaam waar het kan ontstaan. Meestal is het de plek van de minste weerstand, zoals de mon- of keelholte, of de huid. Mogelijke oorzaken van een abces bij de cavia:

  • Bacteriën van buitenaf: een strootje in een wang of vuil in een wondje (bijvoorbeeld door vechten)
  • Gebitsproblemen bij de cavia
  • Ontstekingen door slechte weerstand/te weinig vitamine C

 

Abces cavia: symptomen
Een abces bij de cavia is te herkennen aan een bult. Deze kan door de plaats echter slecht zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld als het om een kaakabces gaat. De symptomen wisselen dan ook. Een abces is een ontsteking en zal daardoor rood kleuren en warm aanvoelen. Ook heeft uw cavia pijn waardoor hij afwijkend gedrag laat zien. Bij een kaakabces kan de cavia moeite hebben met eten.

Abces cavia: wat kunt u zelf doen?

Als uw cavia last heeft van een abces, dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan namelijk bepalen of een abces rijp is en opengemaakt moet worden. Daarnaast is een antibioticakuur vaak noodzakelijk om er voor te zorgen dat een abces niet terug komt. Uw cavia kan daarnaast natuurlijk wat extra liefde en verzorging gebruiken. Extra vitaminen en mineralen kunnen het lichaam meer kracht geven om de ontsteking te lijf te gaan.

Uw cavia een abces? Zoek direct een dierenarts
Heeft uw cavia ergens een bult? Dan kan dit een abces zijn. Twijfel niet maar maak een afspraak bij een dierenarts in uw buurt. De dierenarts kan uw cavia onderzoeken en een behandeling starten. Ook krijgt u advies over de verzorging van het abces. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten