U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Botbreuken bij cavia's

Botbreuken bij cavia's

Wat zijn botbreuken bij cavia’s?
Als eigenaar van een cavia weet u natuurlijk als geen ander dat cavia’s tere beestjes zijn. Zo ook de botten van uw cavia. Na een val, een klap of hardhandig optreden van een kindje kan uw cavia eenvoudig een botbreuk oplopen. We spreken van een botbreuk bij de cavia als het bot gescheurd of helemaal gebroken is. Wanneer het bot in meerdere stukjes is gebroken, dan is het verbrijzeld. Uw cavia kan ook botbreuken hebben opgelopen als hij tijdens de geboorte vast is blijven zitten. Soms merkt u deze breuken pas op als de cavia volgroeid is. U ziet dan bijvoorbeeld misvormingen van pootjes.  

Symptomen van een botbreuk bij de cavia
Uw cavia kan van alles breken. Een pootje bijvoorbeeld, maar ook zijn rug is erg kwetsbaar. De locatie van de botbreuk is bepalend voor het verdere verloop en de symptomen. Uw cavia kan door een gebroken poot bijvoorbeeld slecht lopen of gaan slepen met een poot. Ook kan uw cavia sloom worden en rustiger dan normaal. Heeft uw cavia een gebroken rug? Dan zal hij verlamd zijn en is het noodzakelijk om hem te laten inslapen. Een botbreuk bij uw cavia kan er ook voor zorgen dat uw cavia slecht eet. De dierenarts moet altijd gebeld worden als u denkt dat uw cavia een botbreuk heeft.

Wat kunt u zelf doen tegen een botbreuk bij uw cavia?
Een botbreuk kan in sommige gevallen goed genezen. Toch is het beter om een botbreuk bij uw cavia te voorkomen. Zorg er altijd voor dat uw cavia niet van grote hoogte kan vallen, dat hij niet klem komt te zitten met een pootje, dat andere huisdieren (konijnen, katten, honden) hem niet kunnen verwonden en dat kinderen altijd onder toezicht met uw cavia spelen. Als uw cavia eenmaal een botbreuk heeft, dan moet hij naar een dierenarts. De dierenarts kan vertellen hoe de breuk behandeld kan worden en welke nazorg u uw cavia moet geven.

Heeft uw cavia een botbreuk? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Is uw cavia gevallen of heeft hij een confrontatie gehad met een ander dier? Twijfel dan niet maar maak een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan een botbreuk vaststellen en u adviseren over de behandeling. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering