U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Bronchitis bij cavia's

Bronchitis bij cavia's

Wat is bronchitis bij cavia’s?

Cavia en bronchitis_Zoekdierenarts.nl

Als uw cavia last heeft van bronchitis, dan is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Uw cavia kan twee soorten bronchitis hebben. Acute bronchitis (die veroorzaakt wordt door een luchtweginfectie) en chronische bronchitis waarbij de oorzaak niet vast te stellen is. Bronchitis is erg vervelend voor uw cavia en medische zorg is nodig. Een heftige bronchitis kan bij uw cavia snel overgaan in een longontsteking die meestal dodelijk is. Een cavia met bronchitis moet dan ook altijd naar een dierenarts gebracht worden. 

Symptomen van bronchitis bij de cavia

Uw cavia heeft een versnelde en soms oppervlakkige ademhaling. De flanken van uw cavia bewegen bij het ademhalen flink op en neer. U ziet vaak duidelijk dat uw cavia moeite heeft met ademhalen. Ook is de ademhaling vaak hoorbaar doordat u slijm hoort reutelen. Afscheiding uit het neusje en een warm rugje of kopje zijn ook symptomen van bronchitis bij uw cavia. Daarnaast kan uw cavia hoesten ten gevolg van slijm in de luchtwegen.

Wat kunt u zelf doen tegen bronchitis bij uw cavia?
Als uw cavia bronchitis heeft, dan is het belangrijk dat u met hem naar een dierenarts gaat. De dierenarts kan uw cavia onderzoeken en vaststellen of er sprake is van acute- of chronische bronchitis. Ook kan de dierenarts uw cavia behandelen met een antibiotica. Zorg dat u snel bent, want een longontsteking kan uw cavia vaak fataal worden. Zelf kunt u er voor zorgen dat de weerstand van uw cavia optimaal is. Zorg ervoor dat hij warm blijft en voldoende eet. Uw dierenarts of dierenkliniek kan u nazorg advies geven.

Heeft uw cavia bronchitis. Zoek direct een dierenarts

Als u het idee heeft dat uw cavia het benauwd heeft, neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een snelle behandeling voorkomt misschien een longontsteking. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts