U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Cavia niest

Cavia niest

Cavia niest; wat nu?

Uw cavia niest zomaar geregeld. Kan hij verkouden zijn? Of moet u zich zorgen maken? Een cavia niest niet zomaar, eigenlijk zijn cavia’s nooit verkouden. Als uw cavia niest kan het verschillende oorzaken hebben. Let goed op andere ziekteverschijnselen of gedragsverandering bij uw cavia. Een gezond cavia heeft een droge neus. Als hij niest en een natte neus heeft, ziet u dit soms niet aan de neus. Check daarom ook zijn voorpootjes, die worden nat en vies door het genies en het snot.

Cavia niest door allergie

Een cavia niest niet zomaar. Hij kan bijvoorbeeld last hebben van stof in het stro of hooi. Heeft u misschien iets nieuws in zijn hok gelegd waar hij niet tegen kan? Of heeft u ander hooi gekocht? Probeer dan eens dit te veranderen en kijk of het niezen stopt. Daarnaast is het belangrijk om het caviahok goed schoon te houden. De amoniaklucht die vrijkomt uit de urine van cavia’s is niet goed voor de luchtwegen. Ook daar kan uw cavia last van hebben en van niezen. Ditzelfde geldt voor een vuile lucht doordat uw cavia in een kamer staat waar gerookt wordt. Er zijn basisregels voor het caviahok, waarmee u ziektes kunt voorkomen. Lees meer over goede huisvesting voor het cavia.

Cavia niest door luchtweginfectie

Een cavia kan gemakkelijk een luchtweginfectie krijgen. Ook dan niest de cavia en maakt misschien schrapende geluidjes uit zijn keel. Cavia’s kunnen erg slecht tegen vocht, tocht en kou. Zorg er dus altijd voor dat hij op een behaaglijke plek staat, zeker als uw cavia buiten leeft. Een tekort aan vitamine C bij de cavia vergroot het risico op allerlei caviaziektes, zorg dat hij iedere dag voldoende binnenkrijgt. Vermoedt u een luchtweginfectie bij uw niezende cavia? Neem dan direct contact op met een dierenarts.

Cavia niest door gebitsproblemen

Een andere oorzaak van een cavia die niest zijn gebitsproblemen. Door ontstekingen aan kieswortels kan uw cavia een abces of infectie krijgen in zijn holtes. Hierdoor gaat hij niezen, krijgt hij een smerige neus en dito ogen. Ook kan uw cavia niet meer goed eten, waardoor hij al snel darmproblemen krijgt.  Een dierenarts kan uw cavia van zijn gebitsproblemen verlossen.