U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Cavia zwanger

Gerelateerde informatie

Cavia zwanger

Cavia zwanger: symptomen

Wanneer een zeug (vrouwtjescavia) en een beer (mannetjescavia) bij elkaar gezet worden, is de kans groot dat hij het zeugje dekt. Als de cavia is bevrucht raakt ze zwanger, u kunt het ook drachtig noemen. Wilt u geen zwangere cavia? Scheidt dan mannetjes en vrouwtjes altijd. Of laat uw cavia castreren of steriliseren. Is uw cavia zwanger, dan ziet u dat niet direct. Vanaf een week of 6 komt ze zichtbaar aan.

Het gedrag van uw cavia kan ineens erg veranderen als ze zwanger is. Dit is niet erg, zolang u haar gezondheid maar in de gaten houdt.

Cavia zwanger; verzorging

Is uw cavia zwanger? Dan kan ze wel wat extra verzorging gebruiken. De enorme eetlust zorgt ervoor dat ze extra voeding nodig heeft. Zorg er voor dat ze veel groenvoer tot haar beschikking heeft en de hele dag hooi kan eten. Ook extra caviavoer is nodig, net als een dubbele hoeveelheid vitamine C. Sommige cavia’s willen tijdens de zwangerschap niet aangehaald worden. Geef de zwangere cavia veel rust en respecteer haar gedrag. Ook als uw cavia juist veel aandacht wil, moet u haar genoeg rust in het hok geven. Vasthouden moet extra voorzichtig, ondersteun haar buik goed met uw hand. Haal de mannetjescavia ook tijdig uit het hok. Maak tegen het einde van de draagtijd het caviahok nog eens goed schoon.

Cavia zwanger; draagtijd en bevalling

Als uw cavia zwanger is, is de draagtijd ongeveer 60-72 dagen. De cavia bouwt geen nest, zoals een zwanger konijn doet. Wel kunt u kuiltjes in het hooi zien, gemaakt door haar dikke buik. Gemiddeld werpt een cavia 3-6 jongen bij de bevalling, maar het kunnen er ook veel meer zijn (max. 14). De caviajongen zijn al helemaal compleet bij de geboorte. De cavia verzorgt haar jongen zelf. Twijfelt u over de gezondheid van uw cavia? Neem dan contact op met een dierenarts in de buurt.