U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Epilepsie bij cavia's

Epilepsie bij cavia's

Wat is epilepsie bij de cavia?

Iedereen heeft wel eens van epilepsie gehoord. Maar wist u ook dat uw cavia epilepsie kan hebben? De hersenen van uw cavia bestaan uit een heleboel zenuwcellen die continu informatie naar elkaar zenden. Als uw cavia epilepsie heeft, dan vindt er een soort kortsluiting plaats in de hersenen. De zenuwcellen werken niet naar behoren en er ontstaat een stoorzender. De storing uit zich in een zogenaamde epileptische aanval. De aanval bestaat uit drie gedeelten. Het deel voor de aanval, de aanval zelf en de herstel periode. Uw cavia heeft bij epilepsie altijd medische zorg nodig.

Symptomen van epilepsie bij de cavia

Het eerste deel van een epileptische aanval kenmerkt zich door nervositeit, onrust, krampen, spiertrekkingen of schudden met de kop. Het deel voor de eigenlijke aanval kan uren, dagen en soms weken duren. Tijdens de ‘echte’ epileptische aanval zal uw cavia gedurende seconden, minuten en soms langer last hebben van kwijlen, schuimbekken, omvallen, verlamming, spiertrekkingen, incontinentie en vergrote pupillen. Ook kan de cavia gaan bijten. Uw cavia is niet goed bij zinnen en kan buiten bewustzijn raken. Hoe langer de aanval duurt, hoe ernstiger het is. De herstelperiode kenmerkt zich door rusteloosheid, sloomheid, vermoeidheid, veel eten en drinken en botsen tegen de kooi of voorwerpen.

Wat kunt u zelf doen tegen epilepsie bij uw cavia?
Als u denkt dat uw cavia epilepsie heeft, dan moet u altijd contact opnemen met een dierenarts. Uw cavia kan in een aanval blijven hangen en overlijden en niet goed herstellen na een aanval. Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven en daarnaast is het aan te raden om het hok van uw cavia aan te passen. Zorg ervoor dat uw cavia nergens vanaf kan vallen. Verwijder verhogingen en nachthokjes waar de cavia op kan zitten. Uw dierenarts of dierenkliniek kan u verdere nazorgtips geven voor een cavia met epilepsie.

Heeft uw cavia epilepsie? Zoek direct een dierenarts
Denkt u epilepsie te herkennen bij uw cavia? Twijfel dan niet maar laat uw cavia onderzoeken door een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw cavia onderzoeken en vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van epilepsie. Samen met u kan hij de behandeling bepalen en nazorg bieden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts