U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Kale plekken cavia

Kale plekken cavia

 

Kale plekken cavia: oorzaken

Heel vervelend, toch komt het vaak voor: kale plekken bij de cavia. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige cavia`s trekken of bijten hun eigen haar uit hun vacht. Ook kan uw cavia dit bij soortgenoten doen. Als uw cavia zijn haren uittrekt of bijt dan heeft dit altijd een reden.

Mogelijke oorzaken:

  •  een schimmel of schurft. Deze schimmel of schurft veroorzaakt jeuk op de huid van uw cavia. Hij gaat krabben en bijten om de jeuk te verminderen.
  • ook verveling kan een oorzaak zijn van het trekken aan haren door de cavia. De kale plekken bij de cavia hebben dit laatste meestal als oorzaak. Uw cavia raakt verveeld door te weinig ruimte, slechte voeding en weinig te spelen.
  • als uw cavia samen met andere cavia`s in één hok woont dan kan dominantie een rol spelen. Uw cavia kan kale plekken bij de andere cavia veroorzaken, omdat hij niet zeker is van de hiërarchie of  het er niet mee eens is.
  • een zwangerschap of schijnzwangerschap is ook mogelijke oorzaak van kale plekken bij de cavia. De haren gebruikt de cavia dan voor een nestje.

 

kale plekken cavia

Kale plekken cavia: symptomen

Uw cavia heeft kale plekken door het trekken of bijten aan zijn haren. Of veroorzaakt kale plekken bij een andere cavia. Hij eet het waarschijnlijk ook op. Ook kan het zijn dat uw cavia haaruitval heeft door een vachtprobleem. Er kunnen hierdoor kale plekken ontstaan in de vacht van uw cavia. 

Kale plekken cavia; wat kunt u zelf doen? 

Het is allereerst belangrijk dat u de oorzaak van de kale plekken bij de cavia achterhaalt. Zo kunt u de beste oplossing vinden. Als uw cavia zich verveelt kunt u hem bijvoorbeeld het rubberen speelgoed van Kong aanbieden. U kunt dit vullen met iets lekkers en uw cavia moeten werken om het lekkers op te kunnen eten. Het is belangrijk om het speelgoed en de voeding van uw cavia af te wisselen. Heeft uw cavia kale plekken door een andere cavia? Of door vachtproblemen? Neem dan contact op met de dierenarts.

Kale plekken cavia? Zoek direct een dierenarts

Trekt uw cavia zijn haar uit of bijt hij het haar van een andere cavia af? Heeft hij jeuk, eet hij slecht of maakt u zich gewoon zorgen om de kale plekken bij uw cavia? Neem dan contact op met een dierenarts in de buurt. Een dierenarts kan u uitleggen waarom uw cavia dit gedrag vertoont en wat u er het beste aan kunt doen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts