U bent hier: Klachten bij uw dier Knaagdieren Verstopte anaal zak cavia's

Verstopte anaal zak cavia's

Wat is een verstopte anaal zak?

Achter de anus van uw cavia bevindt zich de anaal zak. Als de anaal zak van uw cavia verstopt zit, kan uw cavia zijn ontlasting niet meer kwijt. De ontlasting blijft hangen in de anaal zak. Er vormt zich een klont ontlasting welke steeds groter wordt. Uw cavia produceert twee soorten keutels. De gewone keutels en de zogenaamde nachtkeutels. De gewone keutels vindt u terug in het hok terwijl uw cavia de nachtkeutels opeet. Op deze manier krijgt uw cavia extra vitamine B binnen. Bij een verstopte anaal zak blijven de nachtkeutels in de anaal zak achter. Als uw cavia een vrouwtje is, dan komt een verstopping van de anaal zak eigenlijk niet voor. Bij mannetjes echter wel, vooral niet gecastreerde beren hebben kans op een verstopte anaal zak. Als uw cavia eenmaal een verstopte anaal zak heeft dan gaat dit niet meer over. Hij heeft veel zorg nodig. U zult de ontlasting van uw cavia zelf moeten verwijderen.

Wat kunt u zelf doen tegen een verstop anaal zak bij uw cavia?

Een verstopte anaal zak is helaas niet te genezen. Uw cavia zal dan ook extra zorg nodig hebben. U dient de ontlasting van uw cavia zelf te verwijderen. Ook heeft uw cavia extra vitaminen nodig. De vitaminen mist hij doordat hij zijn nachtkeutels niet op kan eten. U kunt uw cavia de levensvitaminen van Beaphar geven. Deze bevatten alle benodigde vitaminen en mineralen voor uw cavia. Ook is beweging belangrijk voor uw cavia. Zo wordt de ontlasting zo soepel mogelijk gehouden. U kunt uw cavia in beweging houden door hem te laten spelen met de houten bal van Trixie.

Heeft uw cavia een verstopte anaal zak? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw cavia een verstopte anaal zak heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw cavia niet van deze aandoening afhelpen maar kan u wel advies geven over de verzorging van uw cavia. Vind direct een dierenarts bij u in der regio.

Zoek een dierenarts